Πώς καλλιεργώ ντάλιες

dalia

Οι ντάλιες έχουν μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τύπο λουλουδιών, υψών και κρατάνε μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, που λίγα άλλα είδη μπορούν να τις συναγωνιστούν. Φέρνουν χρώμα, σχήμα και ενδιαφέρον στον κήπο σας, αφού τον γεμίζουν με χρωματιστά καλοκαιρινά λουλούδια!
Είναι θαμνώδη φυτά και το ύψος τους ποικίλει από 45εκ μέχρι και 1μ. ώστε να μπορείτε να διαλέξετε την ποικιλία που θα ταιριάξει τέλεια στο χώρο σας. Οι ντάλιες αναπτύσσουν ένα πλούσιο, όμορφο, ανοιχτοπράσινο φύλλωμα το οποίο στολίζεται από λαμπερά μεγάλα άνθη για πολλούς μήνες. Λόγω της θαμνώδης ανάπτυξή τους μπορούν να φυτευτούν είτε σε σειρές για έντονο αποτέλεσμα είτε μεμονωμένα σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Ανθίζουν συνέχεια, από αρχές καλοκαιριού μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου με πολύχρωμα ακόμα και δίχρωμα φουντωτά λουλούδια που τραβούν τα βλέμματα όλων.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΝΤΑΛΙΑΣ

Πότε και πού θα φυτέψετε τα ριζώματα της ντάλιας
Οι ντάλιες σε αντίθεση με τους φθινοπωρινούς βολβούς, όπως π.χ. οι τουλίπες, πρέπει να φυτεύονται σε ζεστό χώμα. Η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος αφού οι μέρες είναι μεγαλύτερες και θερμότερες.
Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος. Απλά διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στον κήπο σας, μακριά από δέντρα, και αν είναι δυνατό προστατευμένη από ανέμους. Θα πρέπει να δέχονται τουλάχιστο μισή μέρα ηλιακό φως, κι αν δέχονται περισσότερο ακόμα καλύτερα.
Οι ρίζες της ντάλιας αναπτύσσονται επιφανειακά και όχι τόσο σε βάθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να λυγίζουν εύκολα από τους ανέμους και η υποστήριξή τους είναι αναγκαία.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται να προσέξετε είναι η ποιότητα του εδάφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα καλό χώμα κήπου είναι αρκετό. Αλλά η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι ζωτική για τις ντάλιες. Αν το έδαφος κρατάει επιφανειακά νερό για αρκετές ώρες μετά από κάποια βροχή, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να ανακατευτεί με οργανικές ουσίες όπως τύρφη, χούμος, άμμος ή καλοχωνεμένη κοπριά. Ένα μείγμα από όλα αυτά τα υλικά είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό με το πλούσιο χώμα του κήπου.

Οι βολβοί που αγοράσατε πρέπει να φαίνονται υγιείς, να είναι ολόκληροι και να μην έχουν σαπίσματα, μούχλα ή να είναι αφύσικα ζαρωμένοι. Τα φυτά μπορεί να ξεκινήσουν να βλασταίνουν, που σημαίνει ότι αποτελούν υγιές φυτικό υλικό. Αυτή η φυσική διαδικασία δείχνει τη δύναμη των φυτών. Τα πιθανά βλαστάρια (και μερικές φορές ρίζες) είναι «ακίνδυνα». προσέξτε όταν κρατάτε τα ριζώματα πριν το φύτεμα ώστε να μην κάνετε ζημιά στα "μάτια" τους.

Ωστόσο, για να αποφύγετε το υπερβολικό φύτρωμα σας συμβουλεύουμε να φυτέψετε αυτά τα φυτά όσο πιο σύντομα μπορείτε. Φυτέψτε τα με τα βλαστάρια προς τα επάνω και ποτίστε τα αμέσως για καλά αποτελέσματα.

Σχεδιάζοντας ένα κήπο με ντάλιες
Πριν τη φύτευση, προετοιμάστε το έδαφος του κήπου που θα φυτέψετε τις ντάλιες, σκαλίζοντάς τον σε βάθος τουλάχιστον 20εκ. Φανταστείτε τον κήπο σας στην τελική του κατάσταση και σχεδιάστε έτσι την εμφάνισή του. Λάβετε υπόψη το χρώμα και το ύψος της κάθε ποικιλίας και διαλέξτε το τμήμα όπου θέλετε ψηλά φυτά και που θέλετε τα κοντύτερα. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η χρωματική εντύπωση και ομοιομορφία τότε πρέπει να εξετάσετε αυτές τις λεπτομέρειες πριν το φύτεμα.

Αποστάσεις φύτευσης: Φροντίστε η απόσταση μεταξύ των φυτών να είναι περίπου 40-60εκ. ανάλογα με την ποικιλία. Οι χαμηλότερες ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν κοντύτερα μεταξύ τους αλλά μην το παρακάνετε γιατί αν θελήσετε να ξεθάψετε τα ριζώματα το φθινόπωρο, πιθανό να τα βρείτε μπλεγμένα μεταξύ τους.
Αν φυτέψετε σε σειρές φροντίστε να έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Αν φυτέψετε σε πυκνότερες σειρές, τα φυτά θα αναπτυχθούν πολύ σε ύψος καθώς θα ψάχνουν για φως και δύσκολα θα τα περιποιείστε καθώς δεν θα περνάτε εύκολα ανάμεσα στις σειρές. Η πυκνή φύτευση επίσης περιορίζει την ομαλή κυκλοφορία του αέρα στα χαμηλότερα φύλλα και μπορεί έτσι να αναπτυχθούν ασθένειες.

Οδηγίες φύτευσης ντάλιας

Φύτευση:  Οι τρύπες που θα σκάψετε πρέπει να έχουν βάθος 12 με 15 εκατοστά. Η φύτευσή τους είναι εύκολη καθώς έρχονται σε μορφή ριζώματος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τον κομμένο βλαστό του ριζώματος και να τον τοποθετήσετε στο χώμα με κατεύθυνση προς τα πάνω. Αυτομάτως οι ρίζες, που μοιάζουν με καροτάκια  θα έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω. Προσέξτε κατά την διάρκεια του φυτέματος να μην σπάσετε τον κομμένο βλαστό, γιατί πάνω σε αυτόν υπάρχουν τα "μάτια" από όπου θα ξεκινήσει η καινούρια βλάστηση. Ωστόσο αν αυτό τελικά συμβεί, τότε μην απελπίζεστε γιατί υπάρχουν βοηθητικά μάτια στην βάση του σπασμένου κοτσανιού τα οποία θα βλαστήσουν. Απλώς θα χάσετε μια επιπλέον βλάστηση στο νέο σας φυτό.


Στήριξη: Οι ποικιλίες που φτάνουν σε ύψος περίπου 1μ. θα χρειαστεί να τις στηρίξετε σε πάσσαλο, τον οποίο πρέπει να βάλετε στο χώμα τώρα και όχι αργότερα γιατί θα υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε το ρίζωμα. Καρφώστε έναν ανθεκτικό πάσαλο στο έδαφος δίπλα στις τρύπες που θα φυτέψετε τα ριζώματα. Αφού τοποθετήσετε τον πάσαλο, βάλτε το ρίζωμα στην τρύπα και απλώστε το καλά με τα "μάτια" προς τα επάνω.

Μην προσθέσετε λίπασμα στην τρύπα κατά τη φύτευση γιατί θα βλάψετε το τρυφερό ριζικό σύστημα. Όταν τελειώσετε μπορείτε να κρεμάσετε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να ξέρετε ποια ποικιλία έχετε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο.

Πότισμα ντάλιας 
Μόλις φυτέψετε τα ριζώματα ντάλιας στο χώμα, ποτίστε το καλά. Από κει και πέρα μην ποτίζετε συχνά αλλά μόνο όταν στεγνώνει το χώμα σε βάθος 2-4εκ. Διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες και να σαπίσει το ρίζωμα. Τα ριζώματα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία του εδάφους. Είναι ζωτικό να σχηματίσουν ένα ριζικό σύστημα νωρίς για να εξελιχθούν σε δυνατά και υγιή φυτά.
Καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε να συνεχίσετε τα ποτίσματα κάθε λίγες μέρες. Το πότισμα θα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Γενικά, η ντάλια χρειάζεται πολύ νερό για να καταφέρει όχι μόνο να ανθίσει αλλά και να επιζήσει. Μια έντονη περίοδος ξηρασίας μπορεί να την καταστρέψει κυριολεκτικά.
Ποτίζετε τις ντάλιες στη ρίζα και μην βρέχετε το φύλλωμα για να μην αναπτυχθούν ασθένειες αλλά και για να εξοικονομείτε νερό. Ποτίζοντας στη ρίζα, το φυτό παίρνει νερό ακριβώς εκεί που χρειάζεται. Το νερό δεν πρέπει να λιμνάζει γύρω από το λαιμό του φυτού αλλά το χώμα να στραγγίζει καλά.

Εχθροί της ντάλιας
Δύο από τους σημαντικότερους εχθρούς της Ντάλιας είναι τα σαλιγκάρια και τα ζιζάνια (αγριόχορτα):
  • Τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μόλις το φυτό πετάξει τους νέους τρυφερούς βλαστούς του και αντιμετωπίζονται με προσθήκη δολωμάτων για σαλιγκάρια σε όλη την περιοχή. Ο τρόπος αυτός είναι ο πιο πρακτικός και αποτελεσματικός.
  • Ο δεύτερος εχθρός της ντάλιας είναι τα αγριόχορτα τα οποία μπορούν να πνίξουν κυριολεκτικά την Ντάλια και να την σκοτώσουν. Το ξεχορτάριασμα λοιπόν είναι μια σημαντική υπόθεση για την επιβίωση της! Καλό είναι να το πραγματοποιείται όταν είναι ακόμα μικρά τα φυτά ώστε η απομάκρυνσή τους να είναι ευκολότερη.
Φροντίδα ντάλιας κατά την ανάπτυξή της.
Αφού τελειώσει το στάδιο του φυτέματος, θα πρέπει να φροντίσετε τα φυτά σας για να σας δώσουν όμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια. Καθαρίζετε τακτικά την περιοχή από τα αγριόχορτα και αφαιρείτε τα σπασμένα ή κατεστραμμένα φύλλα και κλαδιά. Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη στα φυτά αυτά, ειδικά στα χαμηλά φύλλα κοντά στο έδαφος για να μην προκαλούνται ασθένειες. Γι’ αυτό, όταν ψηλώσουν πάνω από πενήντα εκατοστά αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αέρα.
Σαν φυτό θα χρειαστεί σίγουρα στήριξη και η αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών θα δώσει ώθηση για συνέχιση της ανθοφορίας όσο αυτή είναι δυνατή.

Στήριξη ντάλιας
Όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω, η ντάλια αναπτύσσει επιφανειακό και μικρό ριζικό σύστημα συνεπώς είναι ευάλωτο φυτό στους ανέμους. Όταν τα φυτά φθάσουν στα 30-40εκ. ύψος, χρειάζονται δέσιμο στους πασσάλους που έχετε ήδη τοποθετήσει κατά τη φύτευση. Ένας δυνατός άνεμος μπορεί να ξαπλώσει τα φυτά σας ή ακόμα χειρότερα να σπάσει το βλαστό τους. Γι' αυτό θα πρέπει να δένετε τα φυτά στους πασσάλους κάθε πενήντα εκατοστά. Έτσι τα φυτά σας θα αναπτύσσονται ομοιόμορφα και θα σας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους.

Μετά την ανθοφορία
Αφού τελειώσει η ανθοφορία των φυτών, συνεχίζετε να ποτίζετε και να λιπαίνετε για 2-6 εβδομάδες ή καλύτερα μέχρι να κιτρινίσουν και να ξεραθούν τα φύλλα μόνα τους. Αυτό το διάστημα μαζεύει το ρίζωμα δύναμη για να μπορέσει να ξανανθίσει τον επόμενο χρόνο. Όταν το πάνω μέρος του φυτού ξεραθεί, ξεφυτέψτε προσεκτικά το ρίζωμα και κόψτε το βλαστό του 2εκ. πάνω από τη μύτη του ριζώματος. Απομακρύνετε εξωτερικά το περίσσιο χώμα αλλά μην τα πλύνετε. Αφαιρέστε τις κατεστραμμένες ρίζες και αφήστε τα να στεγνώσουν για μερικές μέρες. Τοποθετήστε τα σε δοχεία (όχι ερμητικά κλειστά) ή χάρτινες κούτες με καθαρή άμμο, πριονίδι, τύρφη ή βερμικουλίτη και αποθηκεύστε τα σε ένα προστατευμένο, σκιερό και δροσερό χώρο (5-10οC) π.χ. σε μια αποθήκη μέχρι την άνοιξη που θα τα ξαναφυτέψετε. Φροντίστε για τον καλό αερισμό του χώρου. Μην φυλάσσετε τα ριζώματα σε πολλά στρώματα το ένα πάνω στο άλλο και κρατήστε τα μακριά από φρούτα και λαχανικά.
Γενικά, οι βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης μπορούν να παραμείνουν στο χώμα και να ξανά βλαστήσουν και ανθίσουν την επόμενη χρονιά. Αντίθετα, τους βολβούς που φυτεύετε την άνοιξη, καλύτερα να τους βγάζετε από το χώμα το φθινόπωρο και να τους ξαναφυτεύετε την επόμενη άνοιξη.

Λίπανση
Μην ξεχνάτε την προσθήκη λιπάσματος που συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας ανθοφορίας. Με λίπανση μία φορά την εβδομάδα με υδατοδιαλυτό λίπασμα, τα λουλούδια θα ανθίζουν πιο θεαματικά. Ξεκινήστε μόλις αρχίσουν να βλασταίνουν και συνεχίστε μέχρι και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της άνθισης.
Και να θυμάστε ότι όσο κόβετε τα λουλούδια από το φυτό τόσο περισσότερο το βοηθάτε να παράγει νέα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια