Χλωρόφυτο Chlorophytum comosum

Chlorophytum comosum variegatum  LILIACEAE


Chlorophytum comosum
Chlorophytum comosum φωτ.: flickr.com Ventilago
Ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου για χρήση κρεμαστής γλάστρας. (αλλά και εξωτερικού χώρου μόνο υπό σκιά τους ζεστούς μήνες). Στην φύση του το χρώμα του είναι πράσινο αλλά πλέον η πιο γνωστή ποικιλία είναι η δίχρωμη πράσινο με κρεμ-λευκό.  Δημιουργεί και μικρά λευκά άνθη. Από τα πιο σημαντικά φυτά για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας του σπιτιού σας.


Τοποθέτηση Σε δροσερά σκιερά ή ηµισκιερά µέρη. Ακόµη και στους εξωτερικούς χώρους στα ήπια κλίµατα. Όσο λιγότερος είναι ο φωτισµός που δέχεται τόσο περιορίζεται το µέρος του φύλλου που έχει λευκό χρωµατισµό. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί και σαν "κρεµαστό".


Πότισμα 


Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).


Αλλαγή γλάστρας 


Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:
Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.


Λίπανση 


Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.


Χώμα 


Κουµαρόχωµα ή κοκκινόχωµα µε τύρφη και κοπριά είναι κατάλληλο µίγµα.

πηγή: www.minagric.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια