Το Γιασεμί ένα από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτάGiasemiΗ προέλευση του είναι από την Κίνα, όμως μεγαλώνει πάρα πολύ ωραία και στο δικό μας κλήμα φτιάχνοντας φουντωτούς φράχτες στις αυλές μας.

Η φροντίδα του είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτεί πολύ εξειδικευμένα πράγματα.
Μπορείτε να το φυτέψετε στη γλάστρα ή στο χώμα στον κήπο. Πρόκειται για αναρριχητικό φυτό γι’αυτό στηρίξτε το να έχει κάπου να σκαρφαλώνει , αν ο χώρος που διαθέτετε δεν το επιτρέπει κλαδέψτε το να του δώσετε τον επιθυμητό όγκο και μορφή.


Το γιασεμί έχει ανάγκη από άπλετο φως είτε θα είναι εκτεθειμένο σε απευθείας ήλιο ή θα είναι σε ημισκιερό μέρος πρέπει να βλέπει φως για να σας χαρίσει άφθονη ανθοφορία ανεξάρτητα από το μέγεθός του.
Χρειάζεται συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά αν είναι φυτεμένο σε γλάστρα και πάλι υπενθυμίζω να μην αφήνετε το νερό στο πιατάκι για να μην σας σαπίσουν οι ρίζες.

Αν παρατηρήσετε ότι το φυτό σας δεν έχει την ίδια ανάπτυξη όπως τις άλλες χρονιές ή απλά όταν ανασηκώσετε το φυτό δείτε ότι οι ρίζες κάνουν δακτυλίδια και έχουν καταλάβει όλο το χώρο, μεταφυτέψτε το την άνοιξη σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όταν θα κάνετε την μεταφύτευση προσπαθήστε να ξεμπλέξετε λίγο τις ρίζες και κόψτε τις άκρες αυτό θα δυναμώσει το φυτό σας και θα το διευκολύνει να προσαρμοστεί γρήγορα στη καινούρια γλάστρα.

Η ανθοφορία ξεκινά από τις πρώτες ζέστες και συνεχίζεται μέχρι τα πρώτα κρύα. Κλαδεύετε το φυτό μέχρι και δυο φορές το χρόνο, μετά το πέρας της ανθοφορίας και νωρίς την άνοιξη για να του δώσετε σχήμα και να ελέγξετε το μέγεθός του. Όσον αφορά την λίπανση, δίνουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 15 ημέρες για όσο το φυτό μας δίνει λουλούδια και αραιώνουμε σε 1 φορά το μήνα την άνοιξη.


Παρόλο που το γιασεμί είναι ανθεκτικό φυτό προσβάλλεται εύκολα από το τετράνυχο, αναγνωρίζεται εύκολα γιατί δημιουργεί λεπτούς ιστούς αράχνης και ζαρώνει το φύλλο. Το πρόβλημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, γιατί εξαπλώνεται ραγδαία.

Πολλαπλασιάζεται το φυτό με μοσχεύματα την άνοιξη, φυτέψτε τα σε μικρά γλαστράκια και αφήστε τα σε ζεστό μέρος.
Υπάρχουν ποικιλίες σε κίτρινο και μπλε χρώμα οι οποίες φυτεύονται περισσότερο ως καλλωπιστικά φυτά, διότι είναι χωρίς άρωμα. Επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και χαρείτε την ομορφιά ή το άρωμα ή και τα δυο μαζί.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια