Πώς καλλιεργώ Κουμαριά

koumaria kalliergeiaΤα αυτοφυή ελληνικά φυτά παρεξηγημένα από πολλούς ως συνηθισμένα, είναι για την εποχή μας μια διέξοδος στην αναζήτηση νέων αποτελεσματικών καλλιεργειών.

Ένα από αυτά είναι η κουμαριά, θάμνος που εμφανίζεται στα περισσότερα ελληνικά βουνά, σε διαφορετικά μεγέθη με πλούσιο γυαλιστερό δερματώδες φύλλωμα, δεν παγώνει ( -40 βαθμούς ) και αγαπά τα σκιερά μέρη και τα χώματα με όξινο PH ( 3,5-5 όχι περισσότερο ).

Η κουμαριά ανθίζει και καρπίζει ταυτόχρονα πάντα τον Οκτώβριο με καρπούς αρχικά κίτρινου χρώματος που κοκκινίζουν αργότερα όταν ωριμάσουν.

Η έκθεση της κουμαριάς σε πολύ θερμότερα κλίματα προκαλεί έντονη φυλλόπτωση( ακατάλληλη για περιοχές κοντά στην θάλασσα ), επίσης και η έλλειψη τακτικής λίπανσης προκαλεί φυλλόπτωση ( πλήρες λίπασμα 20-20-20 ).

Αρρώστιες δεν εμφανίζει συχνά, ένα σοβαρό πρόβλημα προκαλείται από την επίθεση των σαλιγκαριών στα φύλλα που καταπολεμούνται με ειδικά σκευάσματα κατόπιν συμβουλής του γεωπόνου.

Η καλλιεργειά της κουμαριάς μπορεί να είναι πολύ αποδοτική ακόμα και σε μικρές εκτάσεις (3-4 στρέμματα ) παράγοντας καρπούς που πωλούνται στο εξωτερικό, και το εσωτερικό με μεγάλη ευρύτητα τα τελευταία χρόνια.

Τα κλαριά της κουμαριάς επίσης χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς λόγους ,διακοσμώντας ανθοδέσμες και διάφορες φυτοσυνθέσεις με το πλούσιο πράσινο σκούρο χρώμα τους.


Τέλος πάρα πολύ εντυπωσιακή είναι η γλυστροκουμαριά, μια ποικιλία άγριας κουμαριάς που δεν καλλιεργείται εύκολα ( δυσκολία σε ριζοβολία ) και εμφανίζεται μόνο διάσπαρτη στην ελληνική ύπαιθρο, ξεχωρίζοντας όμως για τον έντονα βυσσινί κορμό της που ξεφλουδίζει στην βάση του.


πηγή: www.fytoriakentia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια