Πώς φυτεύω τουλίπες στον κήπο και σε γλάστρες

Πώς φυτεύω τουλίπες στον κήπο και σε γλάστρες

Εποχή Φύτευσης και Επιλογή Θέσης

Οι τουλίπες είναι βολβοί ανοιξιάτικης ανθοφορίας και φθινοπωρινής φύτευσης που, όσο περίεργο και αν φαίνεται, μπορούν να φυτευθούν σχεδόν οπουδήποτε στον κήπο.
Αυτό ‘σχεδόν’ βέβαια αποκλείει τον χλοοτάπητα, διότι εκεί οι τουλίπες σαπίζουν.

 Με κατάλληλη επιλογή ποικιλιών, μπορείτε να απολαμβάνετε ανθισμένες τουλίπες για μια σχετικά μακρά περίοδο δύο περίπου μηνών.

Σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται για φυτεύσεις τουλίπας στον κήπο είτε στην γλάστρα, συστήνεται να τις φυτεύετε πάντοτε ομαδικά.

Τι σημαίνει ‘ομαδικά’;

Σημαίνει πως για την δημιουργία ενός εξαιρετικά δυνατού χρωματικού αποτελέσματος οι τουλίπες πρέπει να φυτεύονται σε ομάδες των 10-25 τουλάχιστον βολβών της ίδιας ποικιλίας.

Είναι ευνόητο, πως ειδικά στον κήπο, όσο μεγαλύτερος είναι ο διαθέσιμος χώρος φύτευσης, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των προς φύτευση βολβών και ποικιλιών.Οι τουλίπες για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται πλήρη έκθεση στον ήλιο ή ελαφρά σκιά όσο πιο νότια καλλιεργούνται.

Βέβαια όταν φυτεύονται σε ημισκιερές περιοχές τείνουν να γίνονται ή/και γίνονται πιο ψηλές ενώ η ανθοφορία τους διαρκεί περισσότερο.

Αντιθέτως, οι βολβοί της τουλίπας που φυτεύονται σε πλήρη έκθεση στον ήλιο έχουν μικρότερο ύψος και διάρκεια ανθοφορίας.
Ωστόσο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, πως σε μια τέτοια έκθεση τα χρώματα των λουλουδιών τους εκτινάσσονται έως την πλήρη τους λαμπρότητα.

Επιπροσθέτως και ανεξάρτητα από την ύπαρξη σκίασης ή μη, οι τουλίπες όσο πιο κοντά στο σπίτι ή σε κτίσμα φυτεύονται ή εάν φυτεύονται μπροστά από κάποιον τοίχο με νότια έκθεση τότε ανθίζουν αξιοσημείωτα πρωιμότερα.Πώς φυτεύω τουλίπες στον κήπο


Η τουλίπα αναπτύσσεται καλύτερα στα ελαφρά , αμμώδη έως αμμοπηλώδη κατά κύριο λόγο, εδάφη.

Σε τέτοια εδάφη και για την βελτίωση των ιδιοτήτων τους προστίθεται οργανική ουσία σε αναλογία όγκου εδάφους – οργανικής ουσίας (τύρφης ή κομπόστ) 2:1.

Εάν το χώμα που πρόκειται να φυτευθούν οι βολβοί είναι περισσότερο αμμώδες προστίθεται οργανική ουσία (τύρφη ή κομπόστ) σε αναλογία 1:1.

Εάν είναι περισσότερο αργιλώδες (βαρύ, πηλώδες) προστίθεται τύρφη ή κομπόστ μαζί με περλίτη ή ζεόλιθο σε αναλογία 1:1:1 ή και 1:1:2 σε όλη την προς φύτευση έκταση. Επίσης σε αυτά τα εδάφη λαμβάνεται μέριμνα ώστε να είναι εξασφαλισμένη η άριστη αποστράγγιση του εδάφους.

Στην φάση της καλής ανάμιξης και ομογενοποίησης των υλικών, μπορεί να προστεθεί στο εδαφικό μείγμα και λίπασμα ελεγχόμενης αποδέσμευσης.

Το λίπασμα συνιστάται να είναι του τύπου 1:1:1 (π.χ. 10-10-10) και η χορηγούμενη ποσότητα 80 – 100 g για κάθε τετραγωνικό μέτρο.Η φύτευση λοιπόν της τουλίπας στο έδαφος του κήπου, πραγματοποιείται είτε κατά ξεχωριστές θέσεις είτε ομαδικά.

Στις ξεχωριστές θέσεις ανοίγεται η τρύπα και φυτεύεται ένας μονάχα βολβός του φυτού – κατά προτίμηση μεγάλου μεγέθους.

Στην ομαδική φύτευση οι βολβοί της τουλίπας τοποθετούνται σε αυλάκια ή σε μια ευρύτερη περιοχή αφού πρώτα έχει μετατοπισθεί το χώμα.

Ακολούθως σκεπάζονται οι βολβοί με το χώμα και πατιέται πολύ ελαφρά το έδαφος.

Το βάθος φύτευσης κυμαίνεται από 12 μέχρι 15 cm (στα πολύ ελαφρά εδάφη μπορεί να φθάσει έως τα 20 με 30 cm), ενώ η απόσταση από βολβό σε βολβό κυμαίνεται γενικά από 10 έως 15 cm.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας φύτευσης των βολβών ακολουθεί άφθονο πότισμα.

Εφόσον το έδαφος έχει ‘κάτσει’ συμπληρώνεται με εδαφικό μείγμα και επαναλαμβάνεται για ακόμα μια φορά το πότισμα.Πώς φυτεύω τουλίπες σε γλάστρες 


Η φύτευση στις γλάστρες και στις ζαρντινιέρες ξεκινά με την προσθήκη εδαφικού μείγματος μέχρι τα 12 έως 15 cm από τα χείλη τους.

Ανάλογα με το μέγεθος των φυτοδοχείων αφήνεται αντίστοιχος αριθμός βολβών τουλίπας σε αυτά, και σε απόσταση 10 cm ο ένας από τον άλλον.

Έπειτα σκεπάζονται οι βολβοί με το εδαφικό μείγμα, μέχρι τα 2 με 3 cm από τα χείλη των φυτοδοχείων, και ποτίζονται.

Μόλις στραγγίξει το νερό, και αφού έχει ‘κάτσει’ το εδαφικό μείγμα, προστίθεται και άλλο, πάλι μέχρι τα 2 με 3 cm από τα χείλη των φυτοδοχείων, και επαναλαμβάνεται το πότισμα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια