Κομπόστ: Μείγμα χώματος πλούσιο σε οργανική ουσία

Κομπόστ
Κομπόστ είναι ένα μείγμα χώματος πλούσιο σε οργανική ουσία που προέρχεται από την αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων. 
Το compost είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία. Είναι ένα οργανικό λίπασμα που βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους καθώς το κάνει πιο αφράτο, με καλύτερη αποστράγγιση και πορώδες και πλούσιο σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τα φυτά γίνονται πιο υγιή, άρα και πιο ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες.
 Η απόδοση των καρποφόρων φυτών αυξάνεται και η γεύση και το άρωμα των καρπών είναι υπέροχο. Έχει άριστες φυσικές και χημικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις βιολογικές καλλιέργειες. Τέλος, είναι η ουσία της ανακύκλωσης καθώς μειώνεται κατά 70% ο όγκος των σκουπιδιών (οργανικών αποβλήτων) που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

compost
Κομποστοποίηση είναι η ανακύκλωση της οργανικής ουσίας.
Η 
διαδικασία παραγωγής του κομπόστ είναι απλή και οικονομική. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φυτικά υπολείμματα, από την κουζίνα ή τον κήπο. Βάζοντας ένα οικιακό κομποστοποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού σας, μετατρέπετε τα οργανικά απορρίμματα σε ένα πολύ χρήσιμο για τα φυτά σας λίπασμα. Χρησιμοποιήστε οργανικά απορρίμματα (με εξαίρεση κρέατα, ψάρια, λιπαρά και λάδια) και μετά από 2-3 μήνες από το κάτω μέρος παίρνετε το οργανικό λίπασμα (κομπόστ), το οποίο είναι εξαιρετικό βελτιωτικό εδάφους.


Τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση είναι οποιαδήποτε οργανική ύλη φυτικής προέλευσης όπως φύλλα, κλαδιά και βλαστοί. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νεκρά φύλλα που μαζεύετε το φθινόπωρο, κομμένα αγριόχορτα πριν σποριάσουν και γκαζόν. Μαραμένα λουλούδια και χώμα από γλάστρες όταν ανανεώνεται το χώμα τους είναι επίσης κατάλληλα. Αν έχετε τζάκι μπορείτε να επωφεληθείτε από τη στάχτη που βγάζει. 

Κατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση είναι και τα εξής: 
ροκανίδια και πριονίδια ξύλου, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών (χωρίς λάδι), κατακάθι του καφέ, τσόφλια αυγών, υπολείμματα τσαγιού, άχυρο, φύκια θάλασσας και κοπριά ζωικής προέλευσης (κατά προτίμηση από πρόβατα).

Ακατάλληλα υλικά 
για κομποστοποίηση είναι
πλαστικά, γυαλί, πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα, τυπωμένο χαρτί, υπολείμματα φαγητών που περιέχουν λίπη, κρέας, κόκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού. Υπολείμματα καλλιέργειας της ντομάτας γιατί στις ρίζες υπάρχουν συχνά νηματώδεις, όπως επίσης και τα φυτικά υπολείμματα που έχουν προσβληθεί από ασθένειες για να μη μεταφερθούν στην κομπόστα που θα παραχθεί. Ακόμα δεν χρησιμοποιούμε υπολείμματα από τριανταφυλλιές γιατί συνήθως προσβάλλονται εύκολα από πολλές ασθένειες.
Αποφεύγονται οι φλούδες των εσπεριδοειδών σε μεγάλες ποσότητες γιατί αυξάνουν την οξύτητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη μικρών οργανισμών της χώνευσης (μερικά είδη από γαιοσκώληκες). Τέλος, αποφεύγονται φύλλα και κλαδιά του ευκαλύπτου και των κωνοφόρων φυτών (πεύκα, έλατα) γιατί παρέχουν ουσίες που κάνουν το έδαφος όξινο, σε σημείο τα περισσότερα φυτά να μην μπορούν να επιβιώσουν.


Αερισμός: 
Η βιοδιάσπαση γίνεται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι για ν' αναπτυχθούν χρειάζονται οξυγόνο. Η ζύμωση δηλαδή, που γίνεται μέσα στο σωρό, είναι αερόβια. Αν περιοριστεί ο αερισμός του σωρού, τότε θα γίνει αναερόβια και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκλύονται από τον σωρό δύσοσμα αέρια όπως υδρόθειο, μεθάνιο, αμμωνία. Στην περίπτωση αυτή τα υλικά της κομποστοποίησης δε θα είναι τα επιθυμητά. Γι’ αυτό προσέχουμε να αερίζεται συχνά ο σωρός ανακατεύοντας τα υλικά κάθε 7-10 μέρες περίπου. Έτσι οι σωροί μας δε θα μυρίζουν και οι μικροοργανισμοί θα δουλεύουν πυρετωδώς.

Υγρασία: 
H ύπαρξη υγρασίας στο σωρό είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της ζύμωσης. Το επίπεδο της υγρασίας είναι ιδανικό όταν πιέσετε στη χούφτα σας μικρή ποσότητα υλικού και στάξει λίγο νερό. Θα πρέπει να ελέγχετε την υγρασία κάθε 5-10 μέρες και να προσθέτετε νερό όταν γυρνάτε το σωρό και έχει πέσει η υγρασία. Ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη βρέχετε πιο συχνά το σωρό. Προστατεύετε τα υλικά σας από την πολύ βροχή γιατί μπορεί να ξεπλυθούν τα θρεπτικά συστατικά και να αυξηθεί υπερβολικά η υγρασία η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%.

Αναλογία αζώτου και άνθρακα:
 Είναι η αναλογία από πράσινα μέρη (φύλλα, χλωρά χόρτα) και ξυλώδη μέρη (κλαδιά, πριονίδια, ξερά χόρτα, κτλ.). Η ιδανική αναλογία είναι 30 μέρη άνθρακα και ένα μέρος άζωτο. Αν ο σωρός σας αποτελείται μόνο από ξυλώδη μέρη, τότε προσθέστε σε αυτόν, σε κάθε στρώση ενός τετραγωνικού μέτρου ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος. Στο τέλος της κομποστοποίησης έχουμε μείωση στο 65-70 % του αρχικού όγκου υλικών.
Μετά την ολοκλήρωση της κομποστοποίησης, περάστε το κομπόστ από κόσκινο και αφήστε το να ωριμάσει για 2-3 εβδομάδες αν σκοπεύετε να το ρίξετε απ' ευθείας σε φυτά.


Εφαρμογή κομπόστ: 
Ο ιδανικός χρόνος για την τοποθέτηση της κομπόστας στο έδαφος είναι 2-4 εβδομάδες πριν το φύτεμα.

Εφαρμογή το φθινόπωρο: 
Αν έχετε άγονο χώμα και θέλετε να το βελτιώσετε ώστε να αναπτυχθούν ικανοποιητικά τα φυτά σας σκάψτε το φθινόπωρο σε βάθος περίπου 4 εκ. το χώμα και ανακατέψτε το με κομπόστα. Αφήστε το έδαφος ανώμαλο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο θα παρέχει προστασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα πολυετή φυτά και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης στα μονοετή φυτά την άνοιξη.

Εφαρμογή την άνοιξη:
 Σκαλίστε μερικά εκατοστά του εδάφους και σκορπίστε ομοιόμορφα την κομπόστα σε πολυετή και μονοετή φυτά. Ανακατέψτε το επιφανειακό χώμα και ποτίστε. Για να εμπλουτίσετε το χώμα των φυτών  εσωτερικού χώρου με θρεπτικά συστατικά προσθέστε κομπόστα επιφανειακά, δύο φορές το χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια