Στεφανωτή - γιασεμί Μαδαγασκάρης (Stephanotis floribunda)


Η στεφανωτή Stephanotis floribunda, της οικογενείας Asclepiadaceae, το γιασεμί της Μαδαγασκάρης, με ωραία εμφάνιση και ωραίο άρωμα.

 Στεφανωτή - γιασεμί Μαδαγασκάρης (Stephanotis floribunda) Είναι αναρριχώμενο φυτό θερμών περιοχών, όμως αντέχει και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά προτίμηση όχι χαμηλότερα από 12-13 °C.
Μπορεί να αναπτυχθεί φυτεμένη έξω στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες, τότε όμως δεν θα φτάσει στο μέγιστο της ύψος.


Φυτέψτε τη στεφανωτή σε χώμα αργιλώδες με λίγη δόση περλίτη  για καλή αποστράγγιση.

Κρατήστε φυτό σας σε ένα φωτεινό σημείο, αλλά μακριά από το άμεσο ηλιακό φως , θα της κάψει τα φύλλα και δώστε της στήριγμα να σκαρφαλώσει ψηλά. 
Το καλοκαίρι η στεφανωτή απαιτεί τακτικό και καλό πότισμα, χωρίς όμως να αφήνετε νερό στο πιατάκι, γιατί έτσι κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες.
Ψεκάστε τα φύλλα της , διότι αγαπάει την υγρασία. Και μην της αλλάζετε θέση όπως και της γαρδένιας της αρέσει
να την αφήνουν «ήσυχη»

Λιπαίνετε το φυτό χρησιμοποιώντας υδατοδιαλυτό λίπασμα στη μισή δόση από το Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο 1-2 φορές το μήνα. Για να ανθήσει το καλοκαίρι δώστε της λίπασμα με λιγότερη περιεκτικότητα Αζώτου και περισσότερη Καλίου και Φωσφόρου. 

Αν τους χειμερινούς μήνες η θερμοκρασία πέφτει κάτω των 10-12° C, προστατέψτε το φυτό σκεπάζοντας το ή μεταφέροντας την γλάστρα σε προστατευμένο μέρος. Επίσης, μερικές φορές το φύλλα της το χειμώνα κιτρινίζουν, την άνοιξη αφαιρέστε τα  και κλαδέψτε τα ξερά κλαδιά για να έχετε νέα βλάστηση.
Το φυτό πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και με σπόρους. Πως θα τους πάρετε? Απλά… με την επικονίαση θα δημιουργηθεί  κάψα, αφήστε τη να ωριμάσει και να ξεραθεί, για να τους μαζέψετε.

πηγή: louloudia-fyta.blogspot.gr/