Οι οριζόντιοι καταρράκτες της Αυστραλίας (βίντεο)

οριζόντιοι καταρράκτες της Αυστραλίας
Οι οριζόντιοι καταρράκτες βρίσκονται στον κόλπο Τάλμποτ, στην περιοχή Κίμπερλι της δυτικής Αυστραλίας, και έχουν χαρακτηριστεί ως «ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της φύσης».
Πώς, όμως, ένας καταρράκτης μπορεί να κινείται οριζόντια; Αυτό το φαινόμενο δημιουργείται καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν φαράγγια και παλίρροια.
Μέσω αυτών των φαραγγιών η τεράστια ποσότητα του νερού που προωθείται από τα παλιρροϊκά κύματα, δημιουργεί προσωρινούς καταρράκτες, οι οποίοι κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και φτάνουν σε ύψος έως τα 5 μέτρα.
Οι οριζόντιοι καταρράκτες σχηματίζονται ανάμεσα σε δύο φαράγγια που έχουν πλάτος 20 και 10 μέτρων με τα νερά τους να κινούνται πάνω κάτω για απόσταση περίπου 300 μέτρων, ανάλογα με την παλίρροια, η οποία αλλάζει φορά κάθε εξήμισι ώρες.
Ο δεύτερος είναι ο πιο εντυπωσιακός, καθώς τα νερά κινούνται με τέτοια ορμή που δεν επιτρέπουν στα σκάφη να πάνε κόντρα στο ρεύμα τους.
Το φαινόμενο αυτό, ουσιαστικά, είναι κάτι ανάλογο με την παλίρροια που συμβαίνει στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, και κανείς δεν έχει βρει την αιτία.

πηγή: https://doryforos.gr/


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια