Φωτίνια (Photinia)


Φωτίνια (Photinia x fraseri ’Red Robin’)
  Αειθαλής πλατύφυλλος θάμνος, καταπράσινος όλο το χρόνο στον κήπο σου.
  photiniaΤα φρέσκα φύλλα του είναι εντυπωσιακά κόκκινα, κάτι που ευνοείται από την έκθεσή της στον ήλιο: περισσότερη έκθεση, πιο κόκκινα φύλλα.
  Πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Μα πιο γρήγορη δε θα μπορούσε! Πετάει κλαδιά ντόινγκ δεξιά, ντόιγνκ αριστερά. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει και τα 3 μέτρα.
  Φτιάχνει καταπράσινο, φουντωτό φράχτη με έντονες κόκκινες εικαστικές παρεμβάσεις.
  Ανθίζει την άνοιξη για περίπου 1-2 μήνες, και τα άνθη της είναι μεγάλα άσπρα μπουκέτα.
  Τι να σου ζητήσει; Ήλιο για να κοκκινίζει και νερό για να μεγαλώνει.
  Μέτρια οικονομική λύση. Μην πάρεις μεγάλα φυτά. Πάρε μικρά και θα μεγαλώσουν τακ τουκ.
  Προσοχή: μη την μπερδέψεις με τη Φωτίνια νάνα. Μοιάζουν τόσο πολύ, αλλά η νάνα μένει κοντοστούπα μια ζωή.

  photinia


  Τι να προσέξεις:
  • Φύτευση το ένα δίπλα στο άλλο σε απόσταση περίπου 0,70μ.
  • Φύτευση όλο το χρόνο, αλλά αν αποφύγεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα είναι σαφώς καλύτερα.
  • Ρίξε τυρφόχωμα μέσα στον κάθε λάκκο. Διαμόρφωσε λάκκους  γύρω από τον κάθε κορμό για να κρατάει νερό και να κάνεις οικονομία.
  • Πιθανός εχθρός της φωτίνιας: ψείρες . Ψεκάζεις με κατάλληλο εντομοκτόνο.
  • Πιθανή ασθένεια της φωτίνιας: σκούρες στρόγγυλες κηλίδες στα φύλλα. Πρόκειται για μυκητίαση, επεμβαίνεις με μυκητοκτόνο και κλαδεύεις τα προσβεβλημένα φύλλα και τα καις. Απολυμαίνεις αμέσως το κλαδευτήρι.
  • Μπορείς να την κλαδέψεις και να τη διαμορφώσεις στο ύψος και σχήμα που θέλεις. Πρόσεξε: μη την αφήνεις να ξεφύγει σε ύψος και να μένουν γυμνά και χωρίς φύλλα τα κάτω κλαδιά της. Θυμήσου τα τιπς για κλαδέματα.
  • Αφού είναι τόσο ανθεκτική στα κλαδέματα, και αν δε τη θες για φράχτη ,μπορείς να κόψεις όλα τα κλαδιά μέχρι το ύψος των ματιών σου και να αφήσεις μία φούντα από κλαδιά στην κορυφή. Έτσι, την έχεις κάνει μικρό δεντράκι, κατάλληλο για μικρό κήπο, μπαλκόνι ή στο κέντρο του παρτεριού. Και αφού θα είναι ένα μικρό και τρισαχριτωμένο δεντράκι, θα πρέπει να κόβεις κάθε φορά που πετάγονται τα φρέσκα κλαδιά από μάτια κατά μήκος του γυμνού κορμιού. Αυτά τα κλαδιά τρώνε όλο το “φαγητό” από το δεντράκι σου, αναπτύσσονται σε χρόνο μηδέν και κόβουν την ανάπτυξη από την κόμη του δέντρου σου.
  πηγή: www.kipologio.gr/