Η δάφνη

dafni
Η δάφνη κατάγεται από την Μικρά Ασία και χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα για να στεφανώνουν τους ήρωες. Είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια. Είναι φυτό που μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα περιβάλλοντα. Το επιστημονικό της όνομα είναι Laurus nobilis. Είναι δέντρο αρωματικό που αντέχει θερμοκρασίες χαμηλότερες από -15οC. Τα φύλλα του είναι αρωματικά, ωοειδή, εναλλασσόμενα, σκληρά με σκούρο πράσινο χρώμα. Είναι αειθαλές φυτό που φθάνει σε ύψος 2-6 μέτρα, αν και χαρακτηρίζεται από βραδεία ανάπτυξη. Αναπτύσσεται καλύτερα σε θέσεις που ευρίσκονται σε πλήρες ηλιακό φως ή ακόμη και σε μερική σκιά.
Είναι θάμνος ή μικρό δέντρο. Η οσμή των φύλλων είναι αρωματική και η γεύση τους είναι λίγο πικρή. Τα άνθη βγαίνουν το Μάρτιο με Απρίλιο. Ο καρπός είναι δρύπη με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του είναι μαύρο όταν ωριμάσει, σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.
Το φυτό ευδοκιμεί σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται συνήθως με σπέρματα , τα οποία σπέρνονται σε σπορεία και η μεταφύτευση γίνεται ύστερα από 3-4 μήνες στην οριστική τους θέση. Εκτός αυτού, η δάφνη πολλαπλασιάζεται και με μοσχεύματα όπως και με παραφυάδες.
Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στη μαγειρική και στη συσκευασία ξηρών καρπών. Το αιθέριο έλαιο που έχουν τα φύλλα και οι καρποί (δαφνέλαιο) χρησιμοποιείται για την παρασκευή εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Ένα αραιό αφέψημα από αυτά χρησιμοποιείται ως παρασιτοκτόνο οργανισμών που παρασιτούν στα ζώα. Τα εδάφη που μπορεί να καλλιεργηθεί είναι τα πλούσια σε οργανική ουσία, τα βαθειά και καλά στραγγιζόμενα.
Πριν από την σπορά ή την φύτευση γίνεται μία προσθήκη οργανικής ουσίας, κομπόστ ή κοπριάς. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει προσθήκη λιπασμάτων. Η φύτευση γίνεται σε λάκκους 40cm. Εάν ο πολλαπλασιασμός γίνει με σπόρους, αυτοί σπέρνονται το φθινόπωρο σε θερμοκήπιο με θερμοκρασία 18ο C. Τα μοσχεύματα πρέπει να είναι ημιξυλώδη να αποκόπτονται τον Αύγουστο και να φυτεύονται τον Σεπτέμβριο. Τα έριζα μοσχεύματα φυτεύονται την άνοιξη Τα νεαρά φυτάρια πρέπει να υποστυλώνονται. Στα πρώτα στάδια μετά την φύτευση πρέπει να ποτίζονται τα δενδρύλλια Για να διατηρείται η δάφνη σε επιτρεπτές διαστάσεις πρέπει να κλαδεύεται. Προσβάλλεται από αφίδες, ενώ είναι ανθεκτική στις διάφορες ασθένειες. Συγκομίζονται τα φύλλα της σε την διάρκεια του έτους. Τα φύλλα της δάφνης περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο σε ποσότητα που φθάνει στο 1-3% του ξηρού βάρους. Το αιθέριο αυτό έλαιο περιέχει 30-70% σινεόλη, αλά και πολλές τερπενικές ενώσεις όπως είναι η λιναλολίνη, η γερανιόλη, η ευγενόλη, το πινένιο, το τερπινένιο, η φιλανδίνη. Πέραν του αιθέριου ελαίου τα φύλα της περιέχουν διάφορα αλκαλοειδή όπως είναι η κρυπτοδορίνη ή ακτινοδαφνίνη που μπορεί να είναι τοξικές. Επίσης περιέχουν λακτόνες όπως και 18 φλαβονοειδή.
Τα άνθη της δάφνης περιέχουν επίσης περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει φαρμακευτικές ουσίες όπως είναι: β –καροφυλλένιο, βιριντιφλορένιο, β-ελιμίνη, κλπ.
Επίσης οι ρίζες της περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που περιέχει διάφορα μονοτερπένια κλπ
Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται αποξηραμένα στη μαγειρική σε διάφορες σάλτσες αλλά και σε διάφορα φαγητά επειδή δίνουν ιδιαίτερη γεύση.
δαφνοφυλλα
Τα αποξηραμένα άνθη της χρησιμοποιούνται σε διάφορα φαγητά. Επίσης τα φύλα και τα άνθη της δάφνης χρησιμοποιούνται σε διάφορα σκευάσματα που έχουν στόχο την μείωση του βάρους των ανθρώπων.
Η τιμή των ξηρών φύλλων φθάνει τα 15-20€ το κιλό. Ενώ υπολογίζονται περίπου 150-200 κιλά το στρέμμα ξηρά φύλλα.