Οι εργασίες στον κήπο τον Απρίλιο

aggoyria
13.04.2017
Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο Απρίλιος σε σχέση με το Μάρτιο, είναι ότι, εκτός απροόπτου, έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά με τον κίνδυνο της παγωνιάς που τον προηγούμενο μήνα είναι ακόμη υπαρκτός (έστω και με περιορισμένες πιθανότητες). Έτσι, είμαστε πιο «ελεύθεροι» στις κηπουρικές μας δραστηριότητες. Παράλληλα, τον Απρίλιο συνήθως πέφτει και η περίοδος του Πάσχα που σημαίνει ότι έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσουμε στον κήπο μας. Γιατί η περιποίηση του κήπου εκτός από μεράκι κι αγάπη χρειάζεται και χρόνο.


Οι βασικές κηπουρικές εργασίες του Απριλίου:

ΚλάδεμαΈχοντας κλείσει τον κύκλο του βασικού κλαδέματος στα μεγάλα δέντρα, ασχολιόμαστε με «μερεμέτια» όπως:
– Καθαρίζουμε τακτικά τριανταφυλλιές, γεράνια και λοιπά ανθοφόρα από ξερά φύλλα, άνθη και κλαδάκια. Να μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή τ' αναζωογονεί και δίνει σημαντική ώθηση στην ανθοφορία τους. Καλό «καθάρισμα» ξερών και άρρωστων φύλλων και λουλουδιών = πλούσια ανθοφορία μετέπειτα.
– Κλαδεύουμε, θάμνους, μπορντούρες και φυτά που έχουν ευαισθησία στο κρύο.

ΞεχορτάριασμαΟ Απρίλιος είναι ο μήνας της επιχείρησης «ξεχορτάριασμα» του κήπου ο οποίος κι έχει γεμίσει με ζιζάνια κι αγριόχορτα λόγω των χειμερινών βροχών. Κάνουμε τώρα τη μεγάλη δουλειά και τους επόμενους μήνες απλώς τον συντηρούμε καθαρό.

ΠότισμαΚαθώς ο καιρός ζεσταίνει, το πότισμα γίνεται τακτικότερο από τον προηγούμενο καιρό – χωρίς υπερβολές ωστόσο. Δεν είμαστε και στον Ιούνιο και το υπερβολικό νερό θα βλάψει το ριζικό σύστημα των φυτών μας.

Λίπανση
Η λίπανση των φυτών μας γίνεται πιο συστηματική – σε μικρότερες δόσεις από το κανονικό ωστόσο και αυξάνει προοδευτικά έως τον Μάιο που γίνεται πλέον στην κανονική δοσολογία.


Μπόλιασμα: Ο Απρίλιος είναι ο κατεξοχήν μήνας του κεντρώματος των δέντρων και των αμπελιών. Επειδή δε το πετυχημένο μπόλιασμα απαιτεί γνώση κι εμπειρία καλό είναι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό για τη συγκεκριμένη εργασία.

Τι φυτεύουμε:Λαχανικά όπως ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά,
Εσπεριδοειδή όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά,
Λουλούδια όπως τριανταφυλλιά, γεράνι, γαρυφαλιά, κατηφέδες, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες και τέλος,
Κονοφώρα δέντρα και θάμνους, προσέχοντας μόνο ν' αποφύγουμε τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.


Χλοοτάπητας:

Ο Απρίλιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για τις βασικές δουλειές στο γκαζόν μας – όπως:
– Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα.
– Συμπληρωματική σπορά στα σημεία του υπάρχοντα χλοοτάπητα που έχουν για οποιοδήποτε λόγο χαλάσει.
– Kούρεμα και λίπανση του υπάρχοντος χλοοτάπητα.


Φυτά σε γλάστρα 
Μεταφέρουμε σε ηλιόλουστα σημεία του μπαλκονιού ή του κήπου μας τις γλάστρες με τα φυτά μας ενώ παράλληλα βγάζουμε έξω γλάστρες με φυτά που είχαν «ξεχειμωνιάσει» μέσα στο σπίτι για να προστατευτούν από το κρύο και τον παγετό.
– Εάν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε κάποιο φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος – όσο οι ζέστες δεν έχουν ακόμη «σφίξει». Δείτε εδώ πως πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία.


Ασθένειες φυτών: Ελέγχουμε με προσοχή τα φυτά μας για πιθανή εμφάνιση των πρώτων σημαδιών προσβολής από ασθένειες. Ο έγκαιρος εντοπισμός βοηθά στη σωστότερη αντιμετώπισή τους καθώς εάν δεν προσέξουμε, το επόμενο διάστημα θα έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αναχαίτισή τους.

Πηγή: praktikesidees.gr/