Προστασία της ντομάτας και άλλων λαχανικών από το φυλλορύκτη

touta-tomatas
Το εντομάκι Tuta absoluta (γνωστό και ώς φυλλορύκτης της τομάτας), αποτελεί ένα σημαντικό εχθρό των κηπευτικών, το οποίο επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καταστρέφοντας καλλιέργειες ντομάτας (υπαίθριας ή θερμοκηπιακής), πατάτας ακόμη και μελιτζάνας. 
Τα ακμαία έντομα έχουν χρώμα γκρι-καφέ με μήκος σώματος γύρω στα 6 χιλιοστά και άνοιγμα πτερύγων γύρω στα 10 χιλιοστά. Διαθέτουν νηματοειδείς κεραίες, με ασημογκρί απόχρωση και χαρακτηριστικές μαύρες κουκίδες στο επάνω πτερύγιο. 
Το έντομο αυτό προσβάλλει την τομάτα (Lycopersicon esculentum), στην οποία κάνει την μεγαλύτερη ζημιά, τη μελιτζάνα (Solanum melongena), την πατάτα (Solanum tuberosum), την πιπεριά (Capsicum annuum), το φασόλι (Phaseolus vulgaris) καθώς και την αγριοτοματιά (Solanum nigrum). 
Τα τέλεια έντομα είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται ανάμεσα στα φύλλα ενώ κάθε θηλυκό γεννά μέχρι και 260 αυγά πάνω στα υπέργεια μέρη των φυτών (φύλλα, βλάστοι,κλπ). Οι προνύμφες που εκκολάπτονται από τα αυγά ορύσσουν στοές στο εσωτερικό φύλλων, βλαστών και καρπών (χαραχτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής) και παραμένουν μέσα σε αυτές  από μικρά έως μεγάλα διαστήματα. 
Στούς καρπούς τομάτας η προσβολή είναι ορατή από τη δημιουργία ευδιάκριτων στοών καθώς και τα σφαιροειδή αποχωρήματα από την τροφική δραστηριότητα της προνύμφης. Επίσης προσβολές έχουν διαπιστωθεί σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Οι προσβολές αποτελούνται αρχικά από μικρές σκουρόχρωμες οπές οι οποίες εξελίσσονται σε ακανόνιστες στοές. 
Σε φύλλα και σε στελέχη η διαπίστωση προσβολής από το έντομο μπορεί να διακριθεί πιο εύκολα, καθώς οι στοές είναι πολύ μεγαλύτερες ενώ συχνά παρατηρούνται ακανόνιστου σχήματος θάλαμοι εντός του παρεγχύματος του φύλλου από την δραστηριότητα της προνύμφης. Προσβολές παρατηρούνται σε νεαρούς βλαστούς και στις μασχάλες των φύλλων. 

Οι προνύμφες του εντόμου μπορούν να προσβάλλουν όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτών (από τα νεαρά σπορόφυτα μέχρι τα ώριμα φυτά). Η συνεχής ανάπτυξη και οι πολλές γεννιές του εντόμου, στις θερμές περιόδους, εξασφαλίζει την παρουσία προνυμφών σ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και αυτό μπορεί να επιφέρει την πλήρη καταστροφή της καλλιέργειας. 
Το έντομο ζημιώνει-καταστρέφει ιδιαίτερα την τομάτα, τόσο την υπαίθρια όσο και τη θερμοκηπιακή. 
Προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για την μείωση της προσβολής είναι τα εξής:


περισσότερα στο: www.geoponiko-parko.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια