Ταξός - Ιταμος - Ιδανική λύση για Χριστουγιεννιάτικο δέντρο

Τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα πολλοί από εμάς ψάχνουν να βρουν μια εναλλακτική λύση για το στόλισμα του του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, αντί του πλαστικού ή του κομένου έλατου που κυκλοφορούν στην αγορά. Κάποια από τα φυτά του κήπου ή της βεράντας μας, και κυρίως τα μερικά είδη κωνοφόρων, είναι ιδανική λύση. Εχουν κατάλληλα σχήματα, ωραίο άρωμα και με λίγη περιποίηση θα μας κρατήσουν συντροφιά ως Χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά και ως αναζωογονητικό πράσινο στον κήπο ή το μπαλκόνι μας για πολλά χρόνια. Ανάμεσα στα δεκάδες είδη, επιλέγουμε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο και στις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι μας και το στολίζουμε με λαμπάκια, μπάλες ή κορδέλες.
Από την πείρα μας το καλύτερο κωνοφόρο για στόλισμα τα Χριστούγεννα μέσα ή έξω απο το σπίτι είναι ο Ταξός-Ιταμος (Taxus Baccata).

Πρόκειται για αειθαλές δέντρο μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με ύψος που συνήθως φθάνει τα 10-20 m και διάμετρο κορμού που φθάνει έως τα 2m. Ο κορμός του είναι χρώματος καφέ, λεπτός και φολιδωτός.
 Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, μακρόστενα, σκούρου πράσινου χρώματος με μήκος που φθάνουν τα 4 εκατοστά, και φύονται σε όλο το μήκος του βλαστού.
 Είναι δέντρο που μεγαλώνει αργά και ζει πάρα πολλά χρόνια. Η μακροβιότητά του ωφείλεται στη μοναδική ιδιότητα του Ίταμου που όταν ραγίζει λόγω του υπερβολικού βάρους της ανάπτυξης του κορμού του δεν προσβάλλεται από ασθένειες και εχθρούς στις ρωγμές που σχηματίζονται όπως όλα σχεδόν τα υπόλοιπα δένδρα (ενδεχομένως λόγω τοξικότητας του κορμού του).

Χρησιμοποιείται στους κήπους για την κατασκευή φραχτών αλλά και μεμονωμένο γιατί κουρεύεται και μπορεί να διαμορφωθεί σε ότι σχήμα θέλουμε. Συνήθως όμως κουρεύεται σε σχήμα κώνου-πυραμίδας, που είναι και το πιο βολικό για το Χριστουγεννιάτικο στόλισμα. 
Η εποχή ανθοφορίας του κυμαίνεται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο ενώ η ωρίμανση των καρπών του (κόκκινοι σφαιρικοί) πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τους καρπούς του, είναι δηλητηριώδη αφού περιέχουν το αλκαλοειδές ταξίνη.

Ο ταξός ή αλλιώς και Hμερο έλατο προτιμάει τις τοποθεσίες με άφθονο ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά ακόμα και σε σκιά κάτω απο μεγάλα δέντρα. Γενικά το δένδρο αυτό είναι ανθεκτικό στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες (κρύο, ζέστη, αέρας) και επομένως δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. 
Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το φυτό αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, από τα πιο όξινα έως τα αλκαλικά αλλά πρέπει να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αποστράγγιση και να συγκρατούν αρκετή υγρασία.
 Επομένως, τα ποτίσματα πρέπει να είναι τακτικά, ειδικά το Καλοκαίρι με καλές ποσότητες νερού. Η λίπανση την Ανοιξη είναι απαραίτητη για την υγεία και ζωηρότητα του φυτού ειδικά όταν μεγαλώνει σε γλάστρες. Τα κουρέματα διαμόρφωσης μπορεί να γίνουν όλο το χρόνο, εκτός από ημέρες με καύσωνα και παγετό.