ΜΥΡΤΙΛΛΟ - Vaccinium corymbosum (blueberry)


Vaccinium corymbosum
Τα άνθη του λευκά σαν καμπανούλες, οι καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Τα φύλλα του κοκκινίζουν το φθινόπωρο. Καρποφορεί Ιούλιο με Σεπτέμβριο. (Φτάνει τα 1,80 μ.) 

Πολύ γνωστό και υγιεινό φρούτο με καταγωγή τη Ν. Αμερική. Τα άνθη του λευκά σαν καμπανούλες, ώριμοι ξινόγλυκοι καρποί τον Αύγουστο (βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης). Στη διαδικασία ωρίμανσης οι καρποί ξεκινούν από πράσινοι, γίνονται κόκκινοι και τέλος μωβ για να φαγωθούν. Τα σκούρα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του κοκκινίζουν το φθινόπωρο. 

Οδηγίες φύτευσης: Φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο που προτιμά μέρη δροσερά. Καλλιεργείται στο ύπαιθρο, σε γλάστρες αλλά και σε θερμοκήπια. Θέλει ελαφρύ, μέτρια αργιλώδες χώμα που να στραγγίζει καλά. Προτιμά όξινο χώμα (PH 5-6) και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε πολύ όξινο. Απαιτεί υγρά εδάφη. Είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο και το χρειάζεται για να καρποφορήσει ικανοποιητικά. Φυτεύονται περίπου 200φυτά/στρέμμα. Η περίοδος της συγκομιδής (με τα χέρια) γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.

πηγή: www.greengreen.gr