Πρίμουλα


primoula

Η Πρίμουλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ετήσια ποώδη φυτά.

Οι Πρίμουλες έχουν μία τεράστια γκάμα χρωμάτων αλλά και δίχρωμες ποικιλίες.
Είναι πολύ χαμηλά και τα λουλούδια τους εμφανίζονται σε ταξιανθίες απευθείας από το χώμα ή σε πολύ κοντούς μίσχους, ανάλογα με την ποικιλία.
Το χρώμα των φύλλων τους είναι ανοιχτό πράσινο και μοιάζουν πολύ με τα φύλλα του μαρουλιού.

Η Πρίμουλα χρειάζεται δροσιά και άφθονη υγρασία. Στη χώρα μας καλλιεργείται σε ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο. Ιδανικά, λίγος πρωινός ήλιος θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν, γι΄αυτό επιλέξτε σημεία που είναι προφυλαγμένα από τον ήλιο τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Η Πρίμουλα παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στο ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση, χρειάζεται όμως θέσεις ημισκιερές και εδάφη γόνιμα, με άριστη αποστράγγιση. Φροντίστε να τις ποτίζετε πολύ συχνά, όμως προσέξτε να μην λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας.


Ιδανικά σημεία για την πρίμουλα είναι κοντά σε λιμνούλες ή ρυάκια, καθώς εκεί σίγουρα υπάρχει αυξημένη υγρασία. Για να διατηρηθεί η υγρασία στο χώμα της θα πρέπει να φροντίσετε ώστε να περιέχει υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης. Επίσης, προσθέστε στο χώμα ζωϊκή κοπριά ή καλά χωνεμένα φύλλα και πευκοβελόνες.

Η Πρίμουλα χρησιμοποιείται στη δημιουργία χαμηλών μπορντούρων, ανθισμένων νησίδων μέσα σε χλοοτάπητα και είναι κατάλληλη για φύτευση γλαστρών ή ζαρντινιερών.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, ανθίζει συνεχώς, από την άνοιξη μέχρι τα πρώτα κρύα.

πηγή: www.fitoriofreris.gr