Ασερόλα, η πλουσιότερη πηγή φυσικής βιταμίνης C!Το κεράσι Acerola (Malpighia emarginata) είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία αποτελεί τη φυσική μορφή ασκορβικού οξέος
.
acerola
 Η Acerola είναι επίσης γνωστή ως: Μπαρμπάντος κεράσι, κεράσι των Αντιλλών και Cereza. Έχει τις ρίζες της στο Γιουκατάν, τη Φλόριντα και το Τέξας, ενώ βρίσκεται και σε περιοχές και της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Το φυτό καλλιεργείται επίσης σε όλη την Καραϊβική και σε υπο-τροπικές περιοχές. Η Acerola ως φυτό είναι ένας μικρός θάμνος, που δεν αντέχει το κρύο εξαιτίας του επιφανειακού της ριζώματος της.
Η χρήση της μετρά πολλά χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές φυσική βιταμίνης C, παράγονται πολλά προϊόντα που την περιέχουν, όπως είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής.
Η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες στη διατροφή, και παίζει ένα ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, ένα δομικό συστατικό των οστών, του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι υψηλότερη όταν είναι λιγότερο ώριμο το φρούτο καθώς και μετα τη συγκομιδή.
Η βιταμίνη Α είναι ακόμα ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στην acerola. Η βιταμίνη Α παίζει ένα ρόλο στην οπτική υγεία, στην ανάπτυξη, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ και αυτή συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον μικροθρεπτικά συστατικά που βρέθηκαν σε μικρότερο βαθμό στον καρπό είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, καθένα από τα οποία είναι αναγκαία σε μια κανονική δίαιτα. Πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα, σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής, είναι επίσης παρόντα στον καρπό.
Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προέρχονται από τις βιταμίνες Α και C της acerola, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα σημαντικό στοιχείο στην κανονική διατροφή, όπως αποδεικνύεται από αρκετές δημοσιευμένες μελέτες.
Όλα αυτά τα συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες και να οδηγήσουν σε σειρά προβλημάτων στον οργανισμό.