Σαλιγκάρια - αντιμετώπιση


saligkaria
Συλλογή με το χέρι 
Τα σαλιγκάρια βγαίνουν τη νύχτα, ενώ τη μέρα κρύβονται στη σκιά στο έδαφος κάτω από πέτρες ή ξύλα που κρατούν και υγρασία. 
Μπορούμε να τοποθετήσουμε σανίδες ή παλιές λαμαρίνες για παγίδες δίπλα περιβόλι μας και όταν ο καιρός είναι ξερός να τα συλλέξουμε την ημέρα από την κάτω επιφάνεια.
Επίσης το βράδυ με φακό ή πολύ νωρίς επιθεωρούμε τακτικά τα λαχανικά μας και συλλέγουμε τους εισβολείς.
Προσελκυστικά για παγίδες
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδες πορτοκαλιού, πίτουρο, φύλλα από μαρούλια, λαχανόφυλλα, κάτω από τις σανίδες μας τα οποία θα προσελκύσουν περισσότερο τα σαλιγκάρια και θα αφήσουν ήσυχα τα λαχανικά μας, δίνοντάς την ευκαιρία τα μαζέψουμε πιο εύκολα από εκεί.  

Απωθητικά προστατευτικά

Στάχτη
Αν έχουμε μεγάλο πρόβλημα, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας ρίχνοντας γύρω τους στάχτη από ξύλα. Τα σαλιγκάρια δεν μπορούν να την περάσουν. Προσοχή εάν βραχεί πρέπει να ξαναρίξουμε. 
Ασβέστης
Χρησιμοποιείται εναντίον των γυμνοσαλιάγκων και σαλιάγκων (σαλιγκαριών) ως σκόνη.
Η σκόνη πρέπει να προέρχεται από άσβηστο ασβέστη πού γίνεται σκόνη από την υγρασία.
Για να υποβοηθήσουμε να γίνει σκόνη ραντίζουμε με πολύ λίγο νερό το σωρό της ασβέστου.
Τη σκόνη αυτή σκορπίζουμε μέσα στις πρασιές, που έχουν σπαρθεί τα λαχανικά. Το σκόρπισμα αυτό πρέπει να γίνεται τις βραδινές ώρες. Κατά τις ώρες αυτές βγαίνουν οι γυμνοσάλιαγκοι και πηγαίνουν στις φυτείες να φάνε τα λαχανικά.
Μόλις περάσουν επάνω από τον ασβέστη, ο ασβέστης θα κολλήσει στο σώμα τους που είναι υγρό και θα ψοφήσουν. Όταν βρέξει πρέπει να σκορπίσουμε και δεύτερη φορά, γιατί ο ασβέστης χάνει την καυστική του δύναμη.

Προστατευτικές ταινίες
Στο εμπόριο κυκλοφορούν αυτοκόλλητες ταινίες χαλκού ειδικές για γλάστρες με την ιδιότητα να ηλεκτρίζουν τα σαλιγκάρια δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό εμπόδιο.

πηγή: http://www.ftiaxno.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια