Χειμωνιάτικα λουλούδια

Ήρθε η ώρα να κάνεις μία γερή εξόρμηση στα φυτώρια και να πάρεις παραμάζωμα στο διάβα σου ένα τσούρμο χειμωνιάτικα λουλούδια. Για να μη λες ότι ο χειμώνας δεν έχει χρώμα. Έχει και παραέχει.

Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε ένα ένα από κοντά τους χειμωνιάτικους καλεσμένους μας. Ας περάσει το κυκλάμινο.


Το κυκλάμινο είναι τέρμα κλασσική, αλλά πάντα διαχρονική επιλογή για όλες τις περιπτώσεις φύτευσης. Για παρτέρια, για γλάστρες και ζαρντινιέρες, για όμορφες ανθοσυνθέσεις και για δυνατές πινελιές μέσα σε κήπους. Για το σπίτι, το γραφείο, το σινεμά, την εκδρομή.

Τι προσέχω στο κυκλάμινο

  • τα εντυπωσιακά του χρώματα
  • να μη το παραποτίζω, γιατί σαπίζει εύκολα
  • κόβω συνέχεια τα λουλούδια που πνέουν τα λοίσθια πριν γίνουν ολοστρόγγυλοι καρποί - έτσι θα ανθίζει ολοένα και πιο πολύ

Ο καλοκέφαλος είναι άλλου είδους ταραχή. Είναι αγέρωχος, γκρίζος, και μοιάζει, να, πώς να στο πω, σαν τεζαρισμένος. Σα ξερός. Ε, κοίτα, δε σε μπερδεύει και εσένα; Κι όμως, ο καλοκέφαλος είναι το χειμωνιάτικο φυτάκι που με αυτό το γκρίζο αυστηρό του χρώμα αποδίδει τέλεια την χειμωνιάτικη κρυάδα. Αν τον συνδυάσεις με άλλα χρωματιστά φιόρα θα κάνει την εντυπωσιακή διαφορά. Προσοχή: είναι ένα ολοζώντανο φυτό, δεν είναι ξερό. Μην τον μπερδεύετε με τον ξεροκέφαλο, τον ακέφαλο καβαλάρη, τον πονοκέφαλο, το προσκέφαλο και τον κέφαλο (το ψάρι).Η έρικα ή καλούνα  (το ένα διαφέρει από το άλλο) είναι άλλο ένα χειμωνιάτικο στανταράκι. Δεν πρέπει να λείπει από κανέναν κήπο. Γιατί; Επειδή:

  • είναι πολυετής και θα την έχεις όλο το χρόνο φουντωτή - ανθίζει και πάλι τον επόμενο χειμώνα
  • χρώματα: ροζ, σομόν, λευκό, μοβ, όλα θα φορεθούν εφέτο
  • θυμίζει βόλτα στο βουνό

πηγή: Κηπολόγιο