Ορχιδέα


Όποιος ασχοληθεί με τις ορχιδέες είναι σίγουρο ότι θα τις εντάξει με χαρά στα φυτά που στολίζουν το χώρο του και δεν θα τις αποχωριστεί ποτέ!
Η ορχιδέα είναι ένα πανέμορφο "φυτό", το οποίο για την ακρίβεια είναι επίφυτο, δηλαδή αναπτύσσεται πάνω σε άλλα φυτά. Αυτό δεν κάνει την φροντίδα του πιο δύσκολη, αλλά διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει.
Οι ορχιδέες δεν αναπτύσσονται σε χώμα αλλά σε πέτρες, χαλίκι, κομμάτια φελλού, ξύλο, και τύρφη.
Τα φύλλα της ορχιδέας είναι μεγάλα σκουροπράσινα, με σχήμα ωοειδές. Τα άνθη της διακρίνονται για την ποικιλία χρωμάτων: λευκό, πράσινο, κίτρινο, ροζ, μωβ, καφέ, κόκκινο αλλά και συνδυασμούς των χρωμάτων αυτών.
Οι ορχιδέες ανθίζουν το χειμώνα και την άνοιξη αλλά μπορείτε να συναντήσετε ανθισμένες ορχιδέες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το άρωμα ορισμένων φυτών είναι πολύ δυνατό ενώ άλλες δεν μυρίζουν καθόλου. Συνήθως τα πιο εντυπωσιακά άνθη είναι αυτά που δεν μυρίζουν, καθώς βασίζονται στα σχήματα και τα χρώματά τους για να προσελκύσουν τα έντομα που θα τα γονιμοποιήσουν.
Οι ορχιδέες όπως όλα τα ανθοφόρα φυτά, για να αναπτυχθούν χρειάζονται άφθονο φως, (ποτέ όμως άμεση επαφή με τον ήλιο), που ενισχύει την ανθοφορία τους όμως κάποιες ώρες (έστω και λίγες) στο σκοτάδι είναι απαραίτητες για τη συνολική ανάπτυξη και υγεία του φυτού. 
Η ιδανική θερμοκρασία για τα περισσότερα είδη είναι μεταξύ 15-27°C κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ 11-15°C τη νύχτα. Η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, δηλαδή χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα, είναι ο παράγοντας που ενισχύει την ανθοφορία των φυτών.
Οι ορχιδέες πρέπει να έχουν συχνά φρέσκο αέρα, οπότε φροντίστε να ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου όπου βρίσκονται.
Τα ίδια τα φυτά θα σας βοηθήσουν καθώς οι ορχιδέες σας δεν θα ντραπούν να σας δείξουν και μάλιστα άμεσα, αν τους αρέσει το περιβάλλον που δημιουργήσατε ή όχι. Τα φύλλα τους είναι ο καθρέφτης της υγείας τους.
Παρατηρείστε τα φύλλα της ορχιδέας σας αν αμφιβάλλετε για την επάρκεια του φωτισμού, και αυτά θα σας δώσουν χρήσιμες ενδείξεις. Το χρώμα του υγιούς φυλλώματος είναι ανοιχτό πράσινο στον τόνο που έχει το γκαζόν. Αν αντίθετα τα φύλλα ξεθωριάσουν και αρχίσουν να κιτρινίζουν, το φυτό σας θέλει λιγότερο φως. Αν παρατηρήσετε κάποιες κηλίδες χρώματος σαν φακίδες, το φυτό σας δέχεται τη μέγιστη ποσότητα φωτός που μπορεί να ανεχθεί. Αν δείτε μεγάλες καφέ ξερές κηλίδες πάνω στα φύλλα τότε απλώς το φυτό σας έπαθε έγκαυμα από τον ήλιο και πρέπει να το μετακινήσετε σε πιο σκιερό σημείο. Όταν τα φύλλα της ορχιδέας γίνονται πολύ σκούρα πράσινα, χρειάζεται περισσότερο φως για να αναπτυχθεί. Σε αυτή την περίπτωση το φυτό θα επιβιώσει χωρίς προβλήματα αλλά δεν θα ανθίσει.
Τα άνθη της διαρκούν από έναν έως και τρεις μήνες.
Όταν το λουλούδι μαραθεί, κόψτε όλο το μίσχο όσο πιο χαμηλά μπορείτε να φτάσετε ώστε το φυτό να διοχετεύσει τη δύναμή του στη δημιουργία νέων ανθοφόρων μίσχων.
ΠΟΤΙΣΜΑΟ βασικός κανόνας είναι: πάντα υγρασία. Η καλύτερη μέθοδος να ποτίσετε τις ορχιδέες είναι βυθίζοντας τη γλάστρα σας σε ένα κασπό που περιέχει χλιαρό (όχι κρύο) νερό, αφήστε την για μερικά λεπτά να τραβήξει όσο νερό χρειάζεται ώστε να βραχεί καλά όλο το "χώμα" της και μετά αφήστε τη να στεγνώσει και να βγάλει το επιπλέον νερό. Μία φορά την εβδομάδα επαρκεί για τις περισσότερες τουλάχιστον ορχιδέες. Κάποιες ποικιλίες θέλουν συχνότερο πότισμα κυρίως την περίοδο ανθοφορίας.
Εάν οι ρίζες έχουν χρώμα ανοικτό και όταν τις πιέζουμε τις νιώθουμε σκληρές τοτε έχουμε υγιής ρίζες. Μια μαλακή ρίζα χρώματος σκούρο καφέ μπορεί να είναι δείγμα σαπίσματος, οπότε ελαττώνουμε τα ποτίσματα
Γενικά, είναι προτιμότερο η ορχιδέα σας να διψάσει παρά να πνιγεί και μην βρέχετε ποτέ τα φύλλα και τα λουλούδια της γιατί αυτό περιορίζει τη διάρκειά τους.
ΛΙΠΑΝΣΗ: Μία φορά το μήνα είναι συνήθως αρκετή, ενώ το χειμώνα θα πρέπει να λιπαίνετε αραιότερα.
Αλλαγή γλάστρας θα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μόνο όταν τα φυτά μεγαλώσουν δυσανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια