Διπλαδένια (Dipladenia sanderii)


Η Διπλαδένια (Dipladenia sanderii) ή βραζιλιάνικο γιασεμί είναι ένα από τα πιο όμορφα αναρριχώμενα φυτά.
Πρόκειται για ένα αειθαλές αναρριχώμενο φυτό με άνθη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Το χαρακτηριστικό της Διπλαδένιας είναι τα όμορφα άνθη της. Έχουν σχήμα τρομπέτας και οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Μπορεί να μην είναι αρωματικά αλλά οι χρωματικές τους αποχρώσεις, οι οποίες έχουν στο κέντρο τους το βαθύ κίτρινο του μίσχου της, είναι πραγματικά μοναδικές.Τη βρίσκουμε σε κόκκινο,φούξια, ροζ και λευκό. Τα φύλλα της είναι μακρόστενα,  λαμπερά πράσινα.
Είχε ανακαλυφθεί στις ορεινές περιοχές πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας προς το τέλος του 19ου αιώνα και δεν έχει βρεθεί έκτοτε αυτοφυής.
Είναι εξαιρετικό φυτό κατάλληλο για τις βεράντες και τα μπαλκόνια μας.
Εκτός από αναρριχώμενο χρησιμοποιείται πολύ και σε γλάστρες με τα φύλλα του να κρέμονται προς τα έξω, δημιουργώντας μια εξαιρετική σύνθεση. Μπορεί να αναπτυχθεί και να διαμορφωθεί επάνω σε πέργκολα, αλλά δείχνει εξίσου όμορφη και σαν θάμνος.
Η Διπλαδένια ανθίζει διαρκώς όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 10 βαθμούς κελσίου τη νύχτα. Μεγαλώνει αρκετά εάν ποτίζεται συχνά όταν βρίσκεται σε γλάστρα, αλλά θα εντυπωσιαστείτε με την ανάπτυξή της αν τη φυτέψετε στο χώμα.
Αγαπάει τη ζέστη και αυτό φαίνεται και από τη διάρκεια της ανθοφορίας της, η οποία διαρκεί για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες. 
Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να τη φυτέψετε σε μέρος με λίγη σκιά, γιατί ο καυτός μεσημεριάτικος ήλιος του καλοκαιριού δεν την ευνοεί ιδιαίτερα.
Συνδυάζεται πολύ όμορφα και με άλλα αναρριχώμενα φυτά όπως είναι η Στεφανωτή και το Ριγχόσπερμα.
Για πιο πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία, χρειάζεται λίπανση συστηματική την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ρωτήστε το γεωπόνο σας και προμηθευτείτε το κατάλληλο γι’ αυτή λίπασμα.
Προσοχή μόνο στον πάγο του χειμώνα ο οποίος την καταστρέφει.
Το πολύ πότισμα είναι και αυτό κάτι που δεν ευνοεί τη Διπλαδένια. Φροντίστε, αν την έχετε φυτέψει σε γλάστρα, να γίνεται σωστή αποστράγγιση.
Εχθρός της Διπλαδένιας είναι η μελίγκρα. Φροντίστε να ελέγχετε τα φύλλα της και δώστε της το κατάλληλο σκεύασμα πάντα με τη συμβουλή του γεωπόνου σας.
Είναι ένα εξαιρετικό φυτό που όλοι μπορείτε να έχετε στη βεράντα σας διότι εκτός από την ομορφιά της είναι αρκετά ανθεκτική και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια