Τριανταφυλλιά


triantafilo
Χάρις στην ασυναγώνιστη ομορφιά του και το θεσπέσιο άρωμά του το τριαντάφυλλο βαφτίστηκε ήδη από τα αρχαία χρόνια «βασιλιάς των λουλουδιών» και θεωρήθηκε σύμβολο του έρωτα.
Κανένα άλλο άνθος δε γνώρισε τόσο έντονες εκδηλώσεις ανθρώπινης λατρείας όσο το τριαντάφυλλο.
Ειδικά όμως στον τομέα της κηπουρικής γνωρίζει έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο.
Σε περίπου 10.000 υπολογίζονται σήμερα οι διάφορες ποικιλίες και παραλλαγές της τριανταφυλλιάς  που καλλιεργούνται παγκοσμίως, ενώ χρόνο με το χρόνο ο αριθμός αυτός αυξάνει θεαματικά. Το ίδιο και οι άνθρωποι που αποφασίζουν να χαρίσουν στις τριανταφυλλιές ένα ηλιόλουστο κομμάτι του κήπου τους.
Διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Θαμνώδεις  με μεγάλα άνθη, θαμνώδεις με άνθη σε μπουκέτα, πολύανθα, αναρριχώμενες, μινιατούρες, εδαφοκαλυπτικές, δενδρώδεις και κρεμοκλαδείς.
Κοσμούν με τα όμορφα και μυρωδάτα άνθη τους τόσο κήπους και βεράντες όσο και ανθοδοχεία.
Φυτέψτε τις σε παρτέρια, είτε στηριγμένες σε οβελίσκους σαν μικρά αναρριχώμενα είτε με την απλή θαμνώδη μορφή τους. Υπάρχουν επίσης άφθονες αναρριχώμενες και απλόκλαδες ποικιλίες οι οποίες είναι ιδανικές για αναρρίχηση σε φράχτη.
tryantafyllo
Οι τριανταφυλλιές είναι ανθεκτικά φυτά.
Αναπτύσσονται σε ηλιόλουστες θέσεις. Πρέπει να τις προφυλάσσετε από τους ισχυρούς ανέμους και το χαλάζι (την άνοιξη και το φθινόπωρο) που καταστρέφουν τα μπουμπούκια, προκαλούν πτώση των φύλλων και τραυματίζουν τους ανθοφόρους βλαστούς.
Στο χώμα ευδοκιμούν σε εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ουσία, ενώ σε γλάστρες προτιμούν χώμα για τριανταφυλλιές ή για φυτά εξωτερικού χώρου εμπλουτισμένο με ελαφρόπετρα το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια.
Οι τριανταφυλλιές πωλούνται στα φυτώρια σε τρεις μορφές: γυμνόριζες, με μπάλα ή φυτεμένες σε γλάστρα.
Οι γυμνόριζες φυτεύονται το χειμώνα, όταν δεν έχουν φύλλα. Για ν'αντέξουν τη μεταφορά τοποθετούνται σε αδιαφανή πλαστική συσκευασία γεμάτη με τύρφη, που συντηρεί το ριζικό σύστημα σε άριστη κατάσταση.
Οι τριανταφυλλιές με μπάλα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες : αυτές που το ριζικό τους σύστημα βρίσκεται σε υγρή τύρφη και εκείνες που το ριζικό τους σύστημα περιβάλλεται από το χώμα του φυτωρίου (από τη πρώτη φύτευση).
Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα είναι και πιο διαδεδομένες κι αυτό γιατί από τον Απρίλιο έως το φθινόπωρο είναι γεμάτες με λουλούδια.
Εάν η φύτευση γίνει προς το τέλος της άνοιξης ή το καλοκαίρι προτιμήστε έτοιμες τριανταφυλλιές σε γλάστρα. Να αποφεύγετε τη φύτευση όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές.
Για να μπορεί η τριανταφυλλιά να σας προσφέρει τα άνθη της, να αφαιρείτε τα μαραμένα τριαντάφυλλα, κόβοντας το στέλεχός τους  5 εκ. πιο κάτω από το άνθος.
tryantafyllo
Οι τριανταφυλλιές που είναι στη γη χρειάζονται πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες του καλοκαιριού και όταν βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας τους. Στη γλάστρα χρειάζονται πιο τακτικό πότισμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε βρέχουμε τα φύλλα και τους βλαστούς διότι έτσι ευνοείται η εμφάνιση ασθενειών.
Να ελέγχετε τις προσβολές από ασθένειες και στο κάτω μέρος των φύλλων.
κλάδεμα τριανταφυλλιάς
Λίπανση: Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται τακτική λίπανση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα βάλτε τους κάποιο πλήρες  λίπασμα  σε κοκκώδη μορφή εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία τύπου 12-12-17 ή 10-8-12. Από το Μάιο και μετά όταν πια βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία τότε  ξεκινήστε τη σταδιακή λίπανση ανά 20 ημέρες με πλήρες λίπασμα σε υγρή ή στερεή μορφή πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Μετά τον Αύγουστο αραιώνουμε τις λιπάνσεις διότι το φυτό μπαίνει σταδιακά σε λήθαργο.
Από τους εχθρούς και τις ασθένειες που προσβάλλουν τις τριανταφυλλιές πιο γνωστά είναι: Το ωίδιο, ο περονόσπορος, η μελίγκρα, ο τετράνυχος, η σκωρίαση, οι αφίδες.
Την άνοιξη όταν εμφανίζεται η νέα βλάστηση, ψεκάζετε το φυτό μία φορά το μήνα με λίπασμα. Έτσι μειώνετε τον κίνδυνο προσβολής των φυτών από μύκητες  βοηθώντας παράλληλα τη βλάστησή του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών σκευασμάτων φυτοπροστασίας ρωτήστε το γεωπόνο σας.
triantafillo
Φυτέψτε τις μεμονωμένες ή ομαδικά φροντίζοντας να έχετε ορίσει τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως  «ο βασιλιάς των λουλουδιών» αξίζει μια βασιλική θέση στον κήπο σας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια