Αρμπαρόριζα


Η Αρμπαρόριζα είναι ποώδες, πολυετές φυτό με πολλά κλαδιά που έρπουν ή κρέμονται.
Τα άνθη του έχουν δίχρωμα πέταλα και συνηθέστερα αποχρώσεις του ροζ και του μωβ. Τα φύλλα είναι πράσινα με εγκολπώσεις και συχνά οδοντωτά.
Τα ανοιχτόχρωμα κιτρινοπράσινα φύλλα της που μοιάζουν με παλάμη, έχουν έντονο άρωμα και καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό φυτό.
Είναι ανθεκτικό στη ξηρασία και χρειάζεται χώμα ελαφρά όξινο με καλή αποστράγγιση. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους.
Υπάρχουν ποικιλίες με συμπαγή και χαμηλή βλάστηση αλλά και ποικιλίες που φθάνουν το 1,0 με 1,5 m σε ύψος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης.
Είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις που ζεί σε ηλιόλουστα σημεία. Οι απαιτήσεις του σε νερό είναι μικρές και προτιμάει τις φωτεινές και καλά αποστραγγιζόμενες θέσεις στον κήπο. Επίσης θα πρέπει να κλαδεύεται προκειμένου να κρατήσει μία συμπαγή μορφή. Πολλαπλασιάζεται την άνοιξη πολύ εύκολα με μοσχεύματα.
Ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα που απελευθερώνεται από τα φύλλα του, τα οποία χρησιμοποιούνται στις μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού και προστίθενται στις κομπόστες σταφύλι και κυδώνι. Επειδή χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό λουκουμιών (λέγεται και λουκουμόχορτο). Χρησιμοποιείται επιπλέον στην αρωματοποιία και την ποτοποιία.
Το άρωμά της αρμπαρόριζας αποτρέπει τα κουνούπια και γενικά τα έντομα στο σημείο που φύεται.
Πρέπει να αποφεύγεται το βρέξιμο των φύλλων και να προστατεύεται από το πολύ κρύο.
Είναι ένα πανεύκολο και ανθεκτικό φυτό που θα χαρίσει πράσινο χρώμα και άρωμα όλο το χρόνο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια