ΑΡΩΝΙΑ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Αρώνια


Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι ιδιαίτερα ευεργετικό φυτό και μπορεί επάξια να φέρει τον τίτλο του super food.  Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και φυσικά τη συναντάμε στην βόρεια Αμερική και στον Καναδά, αν και τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη και στη Ρωσία, λόγω της αναγνωρισμένης φαρμακευτικής της αξίας.


Στην Ελλάδα αρκετοί αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες καλλιέργειες αρώνιας με επιτυχία.Αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική καλλιέργεια, η οποία αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και μπορεί να ευδοκιμήσει  σε διάφορα κλίματα και εδάφη. Προτιμά τα ελαφρά και υγρά εδάφη και αναπτύσσεται γρήγορα σε ένα μέρος με ηλιοφάνεια.

Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος  μακρόβιος θάμνος, μπορεί να ζήσει μέχρι και 100 χρόνια, ιδιαίτερα ανθεκτικός στις ασθένειες, αλλά και στον παγετό. Γενικά δεν παρουσιάζει καμία ασθένεια και ο μόνος εχθρός του μπορεί να είναι τα πουλιά και τα ζώα, όταν καρποφορεί.

Η αρώνια φυτεύεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ανθίζει νωρίς την άνοιξη και οι καρποί του ωριμάζουν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβρη. Δώστε στο φυτό 1 τετραγωνικό μέτρο χώρο εάν το φυτέψετε στον κήπο και 2 τετραγωνικά μέτρα σε πιο εντατική καλλιέργεια.

Ο καρπός του φυτού Αρώνια είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνη C, αν και συχνά δεν τον τρώμε μόλις κοπεί, λόγω της στυφής του γεύσης.  Επεξεργάζεται και καταναλώνετε σαν μαρμελάδα ή χυμός.  Μπορεί να συνοδεύει ποτό, τσάι ή  κάποιο γλυκό του κουταλιού.  Επίσης είναι βασικό συστατικό σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα λόγω  των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Τα μωβ φρούτα της αρώνιας περιέχουν πηκτίνη,  μία φυτική ίνα που τη βρίσκουμε σε μεγάλο βαθμό στα κυδώνια και τα μήλα. Οι ευεργετικές ιδιότητες της αρώνιας είναι αμέτρητες.  Βοηθά στη θεραπεία  φλεγμονών, στην πρόληψη και αντιμετώπιση αφροδισιακών και δερματολογικών προβλημάτων, θεραπεύει ουρολογικά νοσήματα, προστατεύει την καρδιά από παθήσεις, μειώνει την υπέρταση και την χοληστερίνη.


http://monoprasino.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια