Συγκαλλιέργεια-Αμειψισπορά


Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο. Είναι συνήθως φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην εκλογή των φυτών που θα καλλιεργηθούν μαζί, ώστε το ένα να μη βλάπτει το άλλο και να μπορούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το χώρο που έχουν στη διάθεση τους.
Έχει αποδειχτεί πως τα φυτά σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν και αποδίδουν καλύτερα από τα άλλα σε μονοκαλλιέργεια.
Για τις περιπτώσεις όπου μπορεί να εφαρμοστεί η συγκαλλιέργεια, παραδείγματα ευνοϊκής συνύπαρξης φυτών είναι
 • Οι ντοματιές, ευνοούνται όταν φυτεύονται κοντά με κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, καρότα και σέλινο, αλλά δεν αντέχουν την παρέα της πατάτας και της αγγουριάς.
 • Το καρότο αναπτύσσεται καλύτερα αν καλλιεργηθεί κοντά σε κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο και άνηθο.
 • Η αγγουριά πάλι, «τρελαίνεται» για την μπιζελιά και το κρεμμύδι, αλλά δεν αναπτύσσεται καλά κοντά στα ραπανάκια.
 • Το μαρούλι καλλιεργείται μαζί με ραπανάκια, κρεμμύδια και παντζάρια.
 • Η φραουλιά συνυπάρχει ευνοϊκά με το κρεμμύδι, το πράσο και το λάχανο.
 • Ανά 4-5 φυτά μελιτζάνας, φυτέψτε 1 φυτό βασιλικού, το οποίο βοηθάει στην γονιμοποίηση των φυτών της καλλιέργειας.
 • Ο κατιφές είναι αποτελεσματικό νηματοδοκτόνο. Αν φυτευτεί σε μεγάλη κλίμακα σε λαχανόκηπους εξουδετερώνει τους νηματώδεις για διάρκεια αρκετών χρόνων. Μπορεί επίσης να απωθήσει τον αλευρώδη (άσπρη μύγα) αν φυτευτεί γύρω από ντοματιές.
  Πολλά φυτά έχουν φυσικά συστατικά στις ρίζες, τα άνθη, τα φύλλα τους κ.τ.λ. που μπορούν εναλλακτικά να απωθούν ή να προσελκύουν έντομα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της βλάστησης και στο άρωμα άλλων ποικιλιών. Η συγκαλλιέργεια φυτών σε έναν κήπο είναι ένας σημαντικός παράγοντας που βοηθά στον ολοκληρωμένο έλεγχο των παρασιτικών εντόμων. Ουσιαστικά η συγκαλλιέργεια μας βοηθά να φέρουμε μια ισορροπία στο οικοσύστημα του κήπου μας αφήνοντας την φύση να κάνει τη δουλειά της.
ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ (ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ)
Η διαδικασία της αμειψισποράς εξασφαλίζει καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή. Με τον όρο αμειψισπορά εννοούμε τη συστηματική και προγραμματισμένη κυκλική εναλλαγή των καλλιεργουμένων ειδών σε μία συγκεκριμένη γεωργική έκταση. Aποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχημένη παραγωγή ενός λαχανόκηπου.
Με την αμειψισπορά επιτυγχάνονται οι παρακάτω στόχοι:
 • Αύξηση της γονιμότητας και απόδοσης του εδάφους γιατί κάθε χρόνο απομακρύνονται διαφορετικές ποσότητες και είδη θρεπτικών συστατικών από το έδαφος.
 • Βελτίωση της δομής του εδάφους: Το έδαφος αερίζεται καλύτερα και εφοδιάζεται με οξυγόνο, που είναι απαραίτητο στα βακτήρια του εδάφους, ώστε να μετατρέψουν την κοπριά και τα λιπάσματα σε ουσίες αφομοιώσιμες από τα φυτά.
 • Μείωση των προβλημάτων από ζιζάνια.
 • Μείωση των προβλημάτων από ασθένειες και εχθρούς διότι η εναλλαγή του φυτού ξενιστή σπάει τον κύκλο της αναπαραγωγής τους.
ΠAΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑΣ
Χωρίζουμε το χώρο που διαθέτουμε για λαχανόκηπο σε τρία τμήματα. Στο κάθε τμήμα καλλιεργούμε διαφορετικά λαχανικά κάθε χρόνο, έτσι ώστε την επόμενη καλλιεργητική περίοδο το ίδιο λαχανικό να καλλιεργηθεί σε διαφορετικό τμήμα.
Α) Σαλατικά (π.χ. μαρούλια, λάχανα)
Β) Καρποί (π.χ. ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά)
Γ) Κόνδυλοι-ρίζες (π.χ. πατάτα, καρότο)
ΤΜΗΜΑΤΑ
1ος Χρόνος 
 2ος Χρόνος 
3ος Χρόνος
1
Α
Γ
Β
2
Β
Α
 Γ
3
Γ
Β
Α

  Στο τμήμα χωραφιού που τον 1ο χρόνο φυτέψαμε μαρούλι-λάχανο (κατηγορία Α), το 2ο χρόνο θα φυτευτεί πατάτα (κατηγορία Γ), τον 3ο ντομάτα (Β), τον 4ο μαρούλι-λάχανο (Α), και ούτω κάθε εξής. Στην ουσία κάθε χρόνο φυτεύουμε στο ίδιο τμήμα φυτά που ανήκουν σε διαφορετική οικογένεια. Τα φυτά αυτά προσβάλλονται από διαφορετικές ασθένειες και εχθρούς και δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.
Η καλλιέργεια της πατάτας σε έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται το χώμα αφράτο και να μειωθούν τα πολυετή ζιζάνια. Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα κοπριάς ή λιπάσματος για τις πατάτες, θα χρειαστούμε μικρότερη ποσότητα για τις καλλιέργειες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
Για να διατηρήσουμε το έδαφος σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέξουμε να μην λείπει ασβέστιο. Η έλλειψη ασβεστίου έχει σαν αποτέλεσμα να μην συγκρατούνται στο έδαφος τα κύρια θρεπτικά συστατικά. Ειδικά οι πατάτες προτιμούν όξινο έδαφος και επομένως θα πρέπει να προστίθεται ασβέστιο σε κάθε τμήμα ξεχωριστά για την καλλιέργεια της πατάτας. Γενικά ένα έδαφος με επάρκεια ασβεστίου χρειάζεται λιγότερα λιπάσματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια