Αρωματικά Φυτά & ΒόταναΤα αρωματικά φυτά και βότανα έχουν ιδιαίτερη γοητεία. Δημιουργούν μια αίσθηση μαγείας και μυστηρίου, αφού μας ταξιδεύουν και φέρνουν στο νου αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, ανθρώπους ή μέρη από πολύ παλιά. Είναι τόσο το χρώμα, το άρωμα, η υφή, όσο και η χρησιμότητά τους.

Πώς τα φυτά χρησιμοποιούν το άρωμά τους
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη φύση γιατί όλα έχουν κάποιο νόημα και παίζουν το ρόλο τους. Έτσι και το άρωμα ορισμένων φυτών εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς, εκτός του ότι είναι ευχάριστο σε εμάς να το μυρίζουμε! Πρωταρχικά, ελκύει έντομα επικονιαστές για να γίνει η τόσο σημαντική επικονίαση, στην οποία τα φυτά βασίζονται για τη διασφάλιση της διαιώνισης του είδους τους. Η πλειοψηφία των φυτών εξαρτάται από τη δράση των εντόμων πέραν του ανέμου για τη μεταφορά της γύρης. O βιολογικός ρόλος λοιπόν, του αρώματος είναι να προσελκύει επικονιαστές. Όσο πιο προστατευμένη είναι μια περιοχή, τόσο περισσότερο τα φυτά εξαρτώνται από το άρωμά τους για να προσελκύσουν έντομα, όταν η επικονίαση είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί με τον άνεμο ή άλλον τρόπο. Τα πιο αρωματικά φυτά ευδοκιμούν σε σκιερά μέρη ή ανθίζουν τις νυχτερινές ώρες. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας που επικρατούν τις νυχτερινές ώρες, είναι παράγοντες που πυροδοτούν την έκλυση αρώματος. Τα πιο έντονα αρώματα προέρχονται από λευκά λουλούδια, κυρίως από αυτά που έχουν παχιά, κηρώδη και βελούδινα πέταλα. Τα λεπτότερα πέταλα δεν μπορούν να διατηρήσουν τα αιθέρια έλαιά τους για πολύ ώρα κι επομένως το άρωμα χάνεται γρήγορα. Όσο περισσότερη χρωστική ή χλωροφύλλη περιέχεται στο πέταλο, τόσο λιγότερο έλαιο παράγεται, επομένως τα άνθη με λίγο ή καθόλου χρώμα, μυρίζουν εντονότερα! Το άρωμα επίσης προστατεύει τα φυτά από περίεργα ζώα ή παράσιτα. Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια αντιπαθούν ιδιαίτερα το άρωμα της μέντας και την αποφεύγουν με κάθε τρόπο. Ακόμα, σε ζεστές και ξηρές περιόδους, τα αρωματικά φυτά προστατεύονται από την ξηρασία, απελευθερώνοντας έλαια που αναδίδονται αρκετά πάνω από την επιφάνεια των φύλλων.

Γιατί δεν έχουν όλα τα φυτά άρωμα;
Στη φύση υπάρχει έντονη ποικιλομορφία και αντιθέσεις, με τα φυτά να διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα αλλά και το άρωμά τους. Όλα χρησιμοποιούν το κάθε τους χαρακτηριστικό διαφορετικά κι έχουν βρει τον τρόπο να επιβιώνουν. Για παράδειγμα, οι μέλισσες έλκονται από συγκεκριμένα χρώματα κι ιδιαίτερα από το μπλε, γι' αυτό τα φυτά που αναπτύσσονται σε μέρη με πολλές μέλισσες παράγουν μπλε άνθη κι επομένως δεν χρειάζεται να παράγουν άρωμα για να τις προσεγγίσουν και γίνει η επικονίαση, αφού το χρώμα τους αρκεί.

Αρώματα από φύλλα 
Τα αρώματα των φύλλων είναι πιο ασθενή σε σχέση με αυτά των ανθέων. Ωστόσο, ενώ το άρωμα ενός άνθους μειώνεται όταν ξεραθεί, τα αρώματα των φύλλων παραμένουν και συχνά γίνονται εντονότερα, καθώς το νερό που έχουν εξατμίζεται και μένουν τα αιθέρια έλαια. Μερικά τέτοια φύλλα είναι η μέντα που μυρίζει σαν μήλο, η σάλβια που μυρίζει σαν γκρέιπ φρουτ, το δεντρολίβανο με ρητινώδες άρωμα, το φασκόμηλο, το χαμομήλι και το θυμάρι που έχουν θεραπευτικό άρωμα και ανοίγουν τις αεροφόρους οδούς της μύτης.

Βότανα για αρωματικά μονοπάτια
Ζωντανέψτε τα μονοπάτια του κήπου σας, όπου κι αν οδηγούν αυτά με μυρωδάτα βότανα. Φυτέψτε βότανα χαμηλής ανάπτυξης κατά μήκος των μονοπατιών, τα οποία μπορείτε να κλαδεύετε καθώς μεγαλώνουν, για να δώσετε το μέγεθος που επιθυμείτε και να καλύπτουν όσο θέλετε εσείς το χώρο. Ορισμένα κατάλληλα βότανα είναι το θυμάρι, το χαμομήλι, η λεβάντα, η ματζουράνα και το μελισσόχορτο. Τσακίστε τα φύλλα τους και απολαύστε το άρωμα που αναδύουν!

Bότανα για την ψησταριά και το μπάρμπεκιου
Εάν είστε λάτρεις του ψησίματος, τότε μπορείτε να συνδυάσετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Φυτέψτε κοντά στην ψησταριά σας αρωματικά και νόστιμα βότανα τα οποία θα μοσχοβολούν αλλά και θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για να νοστιμέψουν τα φαγητά σας! Μπορείτε να έχετε άνιθο, βασιλικό, μέντα, Δυόσμο, ρίγανη, μα'ι'ντανό, σχοινόπρασο, Φασκόμηλο, Δεντρολίβανο και θυμάρι.

Άρωμα για προστασία από τα μυρμήγκια
Για να κρατήσετε τα μυρμήγκια μακριά από το χώρο σας, φυτέψτε μέντα και δυόσμο σε κάθε είσοδο του σπιτιού σας.
Αρώματα για απόλαυση Προσθέστε λεβάντα στο νερό του μπάνιου για πραγματική απόλαυση και χαλάρωση.

Αποξηράνετε τα δικά σας βότανα
 μέθοδοι αποξήρανσης ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του βοτάνου, αλλά ο γενικός κανόνας που ακολουθεί ισχύει για τα περισσότερα από αυτά. Αποξηράνετε τα βότανα, αφού τα κόψετε, το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι σε πολύ δυνατό ήλιο. Όσα περιέχουν πτητικά έλαια θα τα χάσουν με την θερμότητα, αφού θα εξατμιστούν. Κρεμάστε τα βότανα ψηλά, σε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ευάερο σημείο για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκήτων και σας χαλάσουν. Τα βότανα θα αποξηραθούν μετά από μία περίπου εβδομάδα και θα είναι έτοιμα για περαιτέρω επεξεργασία. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να έχουν αλλοιωθεί για έναν περίπου χρόνο, ενώ μετά χάνουν τη φρεσκάδα τους, το άρωμά τους και τη δραστικότητά τους.

πηγή: superflowers.gr