συμβουλές καλλιέργειας: κληματίδαςΗ κληματίδα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα αναρριχώμενα φυτά. Μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα ή στο έδαφος και να καλύψει τοίχους, πέργκολες & καφασωτά. Σε εξοχικούς κήπους μπορεί να αναπτυχθεί ελεύθερα πάνω σε θάμνους και δέντρα για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. 


Απαιτήσεις & καλλιεργητικές φροντίδες
  • έδαφος: προτιμά το χώμα που συγκρατεί υγρασία άλλα στραγγίζει καλά ( δεν θέλει να λιμνάζουν νερά)
  • θέση: φυτέψτε τις ποώδεις ποικιλίες σε ηλιόλουστες θέσεις και τις αναρριχώμενες σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις.
  • ειδικές φροντίδες: διατηρείτε τη βάση των φυτών και τις ρίζες δροσερές. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με τη φύτευση άλλον φυτών στην μπροστινή σειρά είτε καλύπτοντας το χώμα με χαλίκι ή κάποιο οργανικό υλικό εδαφοκάυψης. 
  • φύτευση: οι μεγαλόσωμες ποικιλίες που ανθίζουν την περίοδο Μαΐου- Ιουνίου φυτεύονται λίγο πιο βαθιά από τις υπόλοιπες. Σκάψτε ένα λάκκο με τέτοιο βάθος ώστε όταν τοποθετήσετε το φυτό η μπάλα του χώματος που καλύπτει τις ρίζες του να βρίσκεται 5- 8 εκ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το παράχωμα του λαιμού των φυτών ενθαρρύνει το φύτρωμα νέων βλαστών μέσα από το χώμα και βοηθά στην ανάκαμψη των φυτών από προσβολές του μήκυτα Phoma clematidina. Οι ποώδεις και οι αειθαλείς ποικιλίες φυτεύονται με την περιοχή του λαιμού να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, όπως ισχύει και στις φυτεύσεις των περισσοτέρων φυτών.
  • λίπανση & πότισμα: προσθέστε λίπασμα πλούσιο σε κάλιο (τέλη του χειμώνα- αρχές άνοιξης) σύμφωνα με τη δοσολογία που προτείνεται στη συσκευασία. Αμέσως μετά, ενσωματώστε στο έδαφος οργανική ουσία είτε με τη μορφή χωνεμένης ζωικής κοπριάς είτε κομπόστ. Ποτίζετε τακτικά κατά τις ξηρές περιόδους στα πρώτα χρόνια εγκατάστασης του φυτού.
Καλλιέργεια σε γλάστρα
  • Οι κληματίδες μπορούν να ευδοκιμήσουν σε γλάστρες, ειδικά όταν υποστυλώνονται σε σχήμα πυραμίδας ή σε επιτοίχια καφασωτά. Επιλέξτε μικρόσωμες ποικιλίες και γλάστρες με βάθος & διάμετρο τουλάχιστον 45 εκ.
  • Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά κατά την περίοδο ανάπτυξης (άνοιξη- καλοκαίρι) και λιπαίνετε μια φορά το μήνα με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα την περίοδο άνοιξης- καλοκαιριού. Κάθε άνοιξη αντικαταστήστε το ανώτερο στρώμα του χώματος (2,5- 5 εκ.) με φρέσκο  κομπόστ.                  πηγη:http://blog.livingreen.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια