Ο κόκκινος καλλιστήμονας


Έρχεται από την μακρινή Αυστραλία για να προσθέσει άλλη μια κόκκινη πινελιά στο μεσογειακό κήπο. Ο καλλιστήμονας θα σας κερδίσει αμαχητί χάρη στα ασυνήθιστα άνθη του και στις κηποτεχνικές εφαρμογές του.
Παρότι το όνομα του παραπέμπει σε παλιομοδίτικες εικόνες, ο καλλιστήμονας (Callistemon citrinus της βοτανικής οικογένειας Myrtaceae) δεν θυμίζει σε τίποτα τα λουλούδια που συνδέονται συνειρμικά με το ρομαντισμό. Η ονομασία του οφείλεται στα ασυνήθιστα άνθη του ή, ορθότερα, στους μακριούς κόκκινους στήμονες. Σε αυτούς, εξάλλου, οφείλεται και η κοινή του ονομασία στα αγγλικά, η οποία είναι bottlebrush, δηλαδή ψήκτρα για τα μπουκάλια.

Οι συστάσεις
Ο καλλιστήμονας έλκει την καταγωγή του από την Αυστραλία και την Τασμανία. Στα φυτώρια και τα ανθοπωλεία της χώρας μας, συνήθως θα συναντήσετε την ποικιλία Splendens, η οποία ανθίζει από την άνοιξη έως τις αρχές του χειμώνα. Εκτός από τα άνθη του, ένας πολύ καλός λόγος για να τον επιλέξετε είναι η ανάπτυξη του και οι εφαρμογές που μπορεί να βρει στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Το χειμώνα, με τα κλαδιά του αναπληρώνει το (οπτικό) κενό που αφήνουν οι φυλλοβόλοι θάμνοι. Αν κόψετε και τρίψετε τα φυλλαράκια του, θα διαπιστώσετε ότι απελευθερώνουν μια διακριτική ευωδιά, χαρακτηριστική των ειδών της βοτανικής οικογένειας στην οποία ανήκει.

Οι φροντίδες
Μην υποθέσετε ότι, αφού ο καλλιστήμονας έχει ασυνήθιστη εμφάνιση, είναι και ιδιότροπο στη διατήρηση φυτό. Ούτε θα σας ταλαιπωρήσει ούτε θα απαιτήσει από εσάς ιδιαίτερες φροντίδες από τη στιγμή που θα «πιάσει». Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι αντιπαθεί τα ασβεστώδη και -γενικότερα- τα αλκαλικά εδάφη. Προσπαθήστε να τον φυτέψετε σε καστανόχωμα. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, οπότε προσθέστε λίπασμα με κάλιο ή φωσφόρο. Για τη δόση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ένα γεωπόνο. Εκείνος θα την καθορίσει ανάλογα με τον τύπο του λιπάσματος που θα σας προτείνει, την κατάσταση του χώματος, αλλά και τις διαστάσεις του φυτού σας. Αν αποφασίσετε να μεταφυτεύσετε τον καλλιστήμονά σας ή να τον μεταφέρετε από τη γλάστρα του στο χώμα του κήπου, θα πρέπει να φανείτε προσεκτικοί με την «μπάλα» του χώματος που έχει σχηματιστεί γύρω από τις ρίζες. Μην προσπαθήσετε να τη διαλύσετε για να καθαρίσετε τις ρίζες. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ως έχει. Σε γενικές γραμμές ο καλλιστήμονας αντέχει στην έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα, χρειάζεται προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αν ο υδράργυρος ολισθήσει σε αρνητικές τιμές, μεταφέρετε τον σε προστατευμένο μέρος ή καλύψτε τα κλαδιά του με ένα διάφανο πλαστικό φύλλο και το χώμα του με ροκανίδια ή βρύα. Το κλάδεμα δεν θεωρείται απαραίτητο. Φροντίστε, ωστόσο, να αφαιρείτε τα ξερά κλαδιά και τα μαραμένα άνθη.

Επιλέξτε τον, αν...
• το σπίτι σας βρίσκεται σε παραθαλάσσια περιοχή, δεδομένου ότι δεν «καίγεται» με τα σταγονίδια της θάλασσας που μεταφέρει ο αέρας.
• θέλετε να φτιάξετε ένα φυσικό φράχτη περιμετρικά στο οικόπεδο σας.
• σχεδιάζετε να δημιουργήσετε μια νησίδα με ανθοφόρα είδη στο χλοοτάπητα.
• το μπαλκόνι σας χρειάζεται περισσότερο πράσινο.
• ψάχνετε εντυπωσιακά λουλούδια για να στολίσετε τα ανθοδοχεία.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια